Nagyvilág

Madárinfluenza: karantén Kelet-Indiában

Madárinfluenza-tünetekkel karanténba helyeztek öt embert az India keleti részén elterülő Nyugat-Bengál szövetségi államban.

A The Times of India című angol nyelvű napilap keddi jelentése szerint a betegek lázasak, köhögnek és izomfájdalmaik vannak. E tünetek azután jelentkeztek náluk, hogy fertőzött szárnyasokkal kerültek érintkezésbe.

Ha a pácienseken elvégzett tesztek pozitívnak bizonyulnak, ezek lesznek az első emberi madárinfluenza-megbetegedések Indiában.

A múlt héten ütötte fel a fejét a kór a dél-ázsiai állam keleti vidékén. Miközben az egészségügyi hatóságok mindent megtesznek, hogy elejét vegyék a vírus rendkívül fertőző, emberre is veszélyes H5N1 altípusának elterjedésének, tenyésztők próbálják megakadályozni szárnyasaik tömeges leölését. Úgy tűnik, hiába: a körzetben a múlt hét óta körülbelül 100 ezer baromfit pusztítottak el, és az állategészségügyi hatóságok hozzáfogtak, hogy levágjanak további összesen 700 ezer csirkét és kacsát Nyugat-Bengál nyolc körzetében.

Indiában 2006 februárjában és 2007 júliusában is felbukkant a madárinfluenza, de a hatóságoknak mindkétszer sikerült néhány hónapon belül megfékeznie a betegség terjedését. A kór az elmúlt években több mint 200 halálos áldozatot követelt világszerte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik