Nagyvilág

Koszovó: megvan a függetlenség dátuma?

A koszovói vezetés egyeztette a függetlenség kikiáltásának dátumát a nyugati hatalmakkal - jelentette ki Hasim Thaqi koszovói miniszterelnök.

A koszovói albán vezetők Washingtonnal és Brüsszellel egyaránt megállapodtak a függetlenség kikiáltásának dátumáról, amelyet „a nagyon közeli jövőben” nyilvánosságra is hoznak – mondta az elszakadásra törekvő dél-szerbiai tartomány kormányfője.

Orosz-nyugati szembenállás

A várakozások szerint februárban vagy márciusban hirdeti ki a koszovói albán vezetés, hogy a tartomány kiválik Szerbiából. Koszovó státusának kérdése szembeállítja a Szerbiát támogató és az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) vétójoggal rendelkező Oroszországot egy másik állandó BT-taggal, az Egyesült Államokkal, valamint az Európai Unió országainak többségével.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kedden sürgette a koszovói kérdés lezárását. A döntések halogatása „nem teszi könnyebbé a nehéz döntéseket” – jelentette ki Rice Berlinben, ahol a BT másik négy állandó tagja, valamint Németország tartott külügyminiszteri értekezletet az iráni atomprogramról, illetve a Teheránnal szembeni esetleges további szankciókról.

“Alternatív” megoldásra számít az EU

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének keddi ülésén megállapította: nem lehet kizárni, hogy a pristinai parlament függetlenségi nyilatkozatot tesz, miután eredménytelenek maradtak a kölcsönösen elfogadható koszovói rendezést célzó tárgyalások.

A vita alapjául szolgáló jelentés – és az abban foglalt határozat – megállapítja: a felek megállapodását célzó nemzetközi közvetítés nem vezetett eredményre, a kompromisszum lehetőségei kimerültek. „Alternatív megoldásokkal kell számolni”, és a lehetséges forgatókönyvek közül nem zárható ki a koszovói parlament egyoldalú függetlenségi nyilatkozata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik