Külföld

Az EU-szerződés nem oldja meg a Benes-dekrétumokat

admin
admin

2008. 01. 22. 20:45

Nem alkalmazható visszamenő hatállyal az új EU-szerződés a cseh kormányfő-helyettes szerint, így ennek ürügyén nem lehet felülvizsgálni a Benes-dekrétumok ügyét.

Nem alkalmazható visszamenőleges hatállyal az új európai szerződés – állítja Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányfő-helyettes. Vondra ezzel a kijelentésével Vladimír Zelezny európai parlamenti cseh képviselő azon nyilatkozatára reagált, amelyben a honatya úgy vélte, hogy az új európai szerződés lehetővé teszi a hírhedt Benes-dekrétumok felülvizsgálatát is.

Nem változtat semmin

Nyugtalanságra semmi ok – jelentette ki a kormányfő-helyettes, majd leszögezte: az új szerződés vagyoni kérdésekkel nem foglalkozik, s ami az európai normák magasabbrendűségét illeti a cseh törvényekkel szemben, szintén nem hoz semmi újat, csak megerősíti azt, ami eddig is érvényes volt.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter ugyancsak úgy véli, hogy az új európai szerződés nem nyitja meg az utat a Benes-dekrétumok felülvizsgálata előtt. “Nem gondolom, hogy a szerződés elfogadása ebben a tekintetben valami módon árthatna” – mondta Schwarzenberg a Právo című lapban kedden közölt interjújában.

A csehek aggódtak a dekrétumokért

Vladimír Zelezny, független cseh európai parlamenti képviselő ugyancsak a Právoban közölt interjújában állította, hogy Csehország számára veszélyes lehet az új európai szerződés elfogadása, mert az véleménye szerint lehetővé teszi a Benes-dekrétumok revízióját.

Cseh alkotmányjogászok és szakértők szerint azonban ez nem lehetséges, s nincs ok az aggodalomra. “Minden kezünkben lévő szakértői véleményből az derül ki, hogy az európai szerződés visszamenőleges hatállyal nem alkalmazható” – szögezte le Vondra.

A cseh kormány várhatóan februárban terjeszti a parlament elé az új európai szerződést. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt már jelezte, hogy alkotmánybírósághoz fordul, kiderítendő, hogy nem ellentétes-e a szerződés valamelyik kitétele a cseh alkotmánnyal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.