Nagyvilág

Betiltottak egy magyar szervezetet Szlovákiában

A szlovák belügyminisztérium Ján Slota pártjának kezdeményezésére betiltotta a révkomáromi vállalkozó, Bósza János nevével fémjelzett Nomos Regionalizmus nevű civil társaságot, amely annak bizonyítására törekszik, hogy az autonómia intézménye nem ellenkezik a szlovák alkotmánnyal és nem fenyegeti Szlovákiai területi integritását.

A “magányos autonómia-harcosként” aposztrofált Bósza a minap televíziós vitára hívta ki a nacionalista kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét. Slota a kihívást elfogadta, majd helyettesét, Anna Belousovovát küldte maga helyett a stúdióba, aki már akkor jelezte: Slotával együtt indítványozni fogják a Nomos betiltását. Másnap Bósza válaszul bejelentette az SNS betiltását célzó szándékát.

A betiltás két nappal a televíziós vita után következett be, de ezt csak négy nap múltán, kedd este jelentették be. A belügyminisztérium a döntést azzal indokolja, hogy Bósza Magyarországon bejegyzett internetes honlapján úgymond nem tágít az autonómiatervek kérdéskörétől. Bósza azt állítja, hogy a jelzett honlap hivatalosan nem kapcsolódik a Nomos Regionalizmus társasághoz.

A Bósza nevével jegyzett társaság igen rövid életet élt, miután azt előbb többféle néven, többszöri sikertelen nekifutásra csak néhány hete sikerült bejegyeztetnie. Arról, hogy végül a Nomost bejegyezték, Bósza csak január 6-án kapott hivatalos értesítést a belügyi tárcától.

A betiltó határozatra reagálva Bósza jelezte: alkotmányos keretek között tovább kíván harcolni azok jogaiért, akik mögötte állnak, mert a belügy döntése ellenkezik törvényi rendelkezésekkel. Elemzők szerint a kormánykoalícióban részt vevő, Slota vezette SNS betiltását célzó Bósza-kezdeményezésnek aligha lesz foganatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik