Nagyvilág

Vége a lengyel-orosz húsembargónak

Lengyelországnak már nincs kifogása az Európai Unió és Oroszország partnerségi megállapodása ellen – közölte Radoslaw Sikorski.

A moszkvai látogatáson tartózkodó lengyel külügyminiszter bejelentette az orosz fővárosban, hogy Varsó kész felhagyni az EU és Oroszország közti partnerségi és együttműködési megállapodást akadályozó vétójával.

„Nagyon örülök, hogy a kereskedelmi embargó már a múlté” – mondta a lengyel miniszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélése után, arra utalva, hogy Moszkva nemrégiben feloldotta a lengyelországi hústermékekre kivetett embargóját.

Varsó a 2005 novemberében bevezetett embargó miatt gátolta eddig az Európai Unió és Oroszország közti tárgyalásokat. Megvétózta ezek megnyitását, és jelezte, hogy mindaddig fenntartja vétóját, amíg az orosz embargó érvényben marad. Lengyelország és Oroszország képviselői december 19-én írták alá az orosz embargó megszűnését rögzítő memorandumot.

Moszkva a lengyel egészségügyi ellenőrzés problémáival indokolta húsembargóját. Azzal vádolta egyebek közt a lengyel cégeket, hogy egészségügyi okokból tiltott kínai sertéshúst reexportálnak Oroszországba. A konzervatív Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormány azonban váltig állította, hogy az orosz fél politikai okokból sújtotta hátránnyal a lengyel exportőröket.

Az orosz kormány normális kapcsolatokra és jószomszédi viszonyra törekszik – mondta hétfőn az orosz diplomácia vezetője Sikorskival folytatott tárgyalása után. Sikorski szavai szerint Lengyelország „realista és pragmatikus” magatartást fog tanúsítani az EU-ban az Oroszországhoz fűződő viszony kérdésében.

A jobbközép liberális Donald Tusk novemberi kormányra jutása óta jelentősen megváltozott Varsó Oroszországgal kapcsolatos politikája, s a Kreml már többször is üdvözölte ezt a változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik