Nagyvilág

A briteken bukhat el az uniós alapszerződés?

Az uniós reformszerződés lehetőséget ad arra, hogy a hatalom a brit parlamentből az EU intézményeinek kezébe vándoroljon – hangoztatták hétfőn brit munkáspárti képviselők, akik szerint mégis népszavazást kellene tartani a dokumentumról. A szerződéssel szemben szkeptikus képviselők a ratifikáció megakadályozása érdekében nemzeti vétójogukat is érvényesítenék.

Gordon Brown miniszterelnök kijelentette, hogy a Munkáspárt győzelmekor hangoztatott ígéret – amely szerint referendumot kell tartani a megbukott uniós alkotmányos szerződésről -, nem vonatkozik a most elfogadott reformszerződésre, amely a kormányfő szerint sokkal kevésbé érinti a nemzeti szuverenitást – írja a The Daily Telegraph című brit napilap.

A brit parlament Külügyi Bizottságának jelentése szerint ugyanakkor külpolitikai tekintetben nincs, vagy csak igen csekély eltérés tapasztalható a két szerződés között.

A Munkáspárt által dominált bizottság azzal vádolja a kormányt, hogy elbagatelizálja a ratifikálás előtt álló reformszerződés jelentőségét, többek között az Európai Kül- és Biztonságpolitikai Főmegbízott szerepét, aki az unió diplomáciájának vezetője lesz.

Michael Connarty munkáspárti képviselő úgy véli, hogy a reformszerződést támogatni kell, mert az egy erősebb Európát hozhat létre, ugyankkor a brit és az unió többi kormánya sem mondta el az állampolgároknak a reformszerződéssel kapcsolatos teljes igazságot.

Büntetőügyekben, bevándorlási és határátkelési kérdésekben a szerződés kivette az irányítást a nemzeti kormányok kezéből, és olyan mechanizmusokat hozott létre, melyek az uniós intézményeknek adják át az irányítást ezekben az ügyekben – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik