Nagyvilág

Barcelonában robbantott volna az al-Kaida

Öngyilkos merényletekre készültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pakisztáni szárnyának megbízásából azok az iszlám szélsőségesek, akiket szombatra virradóra vettek őrizetbe Barcelonában.

Az El Periódico de Catalunya című napilap hétfői száma szerint a meghiúsított barcelonai terrorakcióról az al-Kaida központi szervezete döntött hónapokkal ezelőtt Pakisztánban. A parancsot Oszama bin Laden hálózatának magas rangú parancsnokai adták ki egy vazirisztáni kiképzőtáborban tartott gyűlésükön. A 14 elfogott iszlamista közül nemrégiben többen is megfordultak pakisztáni terrorista-kiképzőtáborokban.

A tizenkét pakisztáni és két indiai gyanúsítottat Barcelona egyik központi negyedében vették őrizetbe európai titkosszolgálatoktól származó értesülések alapján. A házkutatások során robbanószerkezetek összetevőit, időzítőszerkezeteket és vegyi anyagokat talált a rendőrség.

Egy meglehetősen jól szervezett, radikális iszlamista csoportról van szó, amely eljutott arra a pontra, hogy az „ideológiai radikalizálódásról” áttérjen az „erőszakos cselekményekre” – nyilatkozta Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter.

A katalán újság forrásai szerint az al-Kaida különböző kisebb csoportokból álló pakisztáni ágát jelenleg két olyan terrorista vezeti, Matiur Rehman és Fakir Mohamed, aki európai önkéntesek toborzását tartja elsődleges feladatának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik