Nagyvilág

Szócsata Csáky Pál és a szlovák kormányfő-helyettes között

Vádakkal teli televíziós szócsata zajlott le vasárnap a jelenlegi szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Dusan Caplovic, és az előző kormányban ugyanezt a tisztséget betöltő Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke között.

Csáky azt ajánlotta Caplovicnak: ki kellene ebrudalniuk a kormányból a magyarellenes gyűlölködést szító Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját (SNS). Erre Caplovic azzal vádolta meg a MKP jelenlegi vezetését, hogy nyilván az európai támogatások lenyúlásának szándékával a magyar párt az SNS kormányzati pozíciójára áhítozik, s hogy “az ultranacionalista MKP provokálja Ján Slotát.”

Caplovic szerint az MKP azért ingereli Slotát, hogy az minél magyarellenesebb kijelentéseket tegyen és ezzel lejárassa a kormányfő, Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű kormánypártot. Teszi ezt az MKP azzal az ármányos szándékkal, hogy az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) ne vegye vissza a soraiba a vezető szlovák kormányerőt, a Smert, melynek Caplovic az első alelnöke.

A Smer ESZP-tagságát mintegy másfél éve – röviddel a szlovák kormány megalakulását követően – azzal az indoklással szüneteltetik, hogy semmilyen szociáldemokrata elveket valló párt nem vállalhat közösséget olyan szélsőségesen nacionalista erővel, mint amilyen Ján Slota Pártja.

Fico nem határolódik

Robert Fico az európai elvárások ellenére azóta sem volt hajlandó elhatárolódni a magyarellenes kijelentéseit egyre jobban szaporázó Slotától, sőt rendszerint a védelmébe vette, újabban pedig – az év második napján elhangzott beszédében – Fico maga is olyan hazafias buzdításba kezdett, ami elemzők szerint az jelzi, hogy az SNS pozícióinak további erősödését megelőzendő Slota választóit akarja magához édesgetni.

Csáky szerint a Slotával “ékesített” kormánykoalíció “egész Szlovákia szégyenének” minősül, és e koalíciós hármas színrelépése óta az teljes szlovák politikai színtér a hazafias-nemzeti irányba tolódott el.

Caplovic ellenvetései

Ellenvetéseiben a miniszterelnök-helyettes a magyar nyelvű Pátria Rádió, az önálló magyar felsőoktatási intézmény – az előző kormány alatt létesült – révkomáromi Selye János Egyetem és a magyar iskolában használatos magyar nyelvű tankönyvek meghagyásával érvelt, amit Csáky nyugtázott ugyan, de kijelentette: pártja a jelenlegi kormánnyal csak abban az esetben kész együttműködni, ha a kisebbségek status quója érintetlen marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik