Nagyvilág

Németek bírálják a francia nukleáris politikát

Élesen bírálta több magas rangú német politikus a francia kormány nukleáris politikáját, az arab, illetve afrikai országokkal folytatott atomenergia-együttműködését.

A legélesebb bírálatot Ruprecht Polenz, a Bundestag, a német parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke fogalmazta meg egy vasárnapi sajtónyilatkozatában.

A konzervatív politikus, egyben a szociáldemokratákkal közösen kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai szakértője Nicolas Sarkozy francia elnök elmúlt heti, a Perzsa-öböl térségében tett látogatására utalva “irritálónak” nevezte a polgári célú atomenergetikai fejlesztéseket a régióban.

A francia államfő a közelmúltban Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Arab Emírségeket kereste fel, s útjának utolsó állomásán megállapodást írt alá az atomenergia békés célú hasznosításának területén való együttműködésről.

Sarkozy önkényes?

Ennek kapcsán Polenz azzal vádolta Nicolas Sarkozyt, hogy a nukleáris technológia terjesztését illetően “önkényes” politikát folytat. A külügyi bizottság elnöke szerint az Európai Unió tagállamainak ezen a téren egységesen kellene fellépniük a régióban és más térségekben is.

Hasonlóan foglalt állást az ellenzéki szabaddemokraták (FDP) külpolitikai szakértője, Werner Hoyer is. A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy a francia elnök korábban ugyanilyen megállapodásokat írt alá Líbiával és Algériával is, s az atomerőművek tervezett eladása kapcsán “a legfelelőtlenebb exportpolitikáról” beszélt.

Merkel is bírált

Angela Merkel kancellár a napokban tartott nemzetközi sajtóértekezletén közvetve ugyancsak bírálta a francia atompolitikát. A kancellár asszony a Sarkozy által kötött megállapodásokra utalva elengedhetetlennek nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrző szerepének kiterjesztését.

Még élesebben fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki óvott atomerőművek “felelőtlen terjesztésétől szerte a világon”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik