Nagyvilág

McCain behúzta Dél-Karolinát

John McCain szenátor nyert szombaton a dél-karolinai republikánus előválasztáson. Ezzel egyidőben Nevadában Romney tarolt.

Az amerikai elnökjelöltségéért folytatott versenyben ez McCain második győzelme. Az iraki háborút támogató vietnami veterán az első, New Hampshire-i előválasztáson ünnepelte “visszatérését”, miután a megelőző hónapokban kifulladni látszott kampánya, szinte már leírták.

A 71 éves arizonai szenátor szoros versenyben győzte le Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzót. McCain 33, Huckabee pedig 30 százalékos eredményt ért el a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett.

A további eredmények: Fred Thompson volt tennessee-i szenátor a szavazatok 16, Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó 15, Ron Paul texasi képviselő 4 százalékát kapta meg. Ismét a futottak még kategóriába szorult Rudy Giuliani volt New York-i polgármester 2 százalékkal.

Mindent visz

Dél-Karolina a lehetséges 47 delegátusból csak 23-at küldhet a kora őszi republikánus jelölőkonvencióra. A párt országos kampányát irányító bizottság ugyanis így büntette meg több más állam mellett ezt a szövetségi államot is, amiért a helyi pártvezetés az engedélyezettnél korábban rendezte meg az előválasztást.
John McCain a konzervativizmus bástyájának számító államban nyert.

Az ott érvényes “a győztes mindent visz” elv alapján az állam összes küldötte az övé. Győzelmével azonban továbbra sem oszlott el a republikánus pályázók mezőnyét borító köd. A szintén szombaton rendezett nevadai jelölőgyűléseken vetélytársa, Mitt Romney szerzett fölényes győzelmet, 51 százalékkal. McCainnek ott csak harmadik hely jutott 13 százalékkal.

Biztos befutó?

A dél-karolinai versenynek nagy tétje volt a kormányzópárti aspiránsok táborában: 1980 óta csak olyan politikus lett a republikánus párti elnökjelölt, aki ebben az államban nyert. Nagy kérdés, hogy McCain folytatni tudja-e ezt a “hagyományt” a jelenlegi nyitott versenyben.

A versenyt az tette kiegyenlítetté, hogy sem az elnök, sem az alelnök nem indult a jelöltségért (Bush a második mandátuma után már nem is tehette volna meg).

Keresztény segítség

Dél-Karolinában – az amerikai Dél első államában, ahol előválasztást tartottak – McCain, a New Hampshire-i, illetve Huckabee, az iowai győztes vívott egymással nagy harcot.
Mindkettőnek bizonyítani kellett, hogy nem csak egy állam erejéig tart a csoda. Ez McCainnek sikerült. Huckabee – akárcsak Iowában – a déli Biblia-övezethez tartozó Dél-Karolinában is jelentős számú evangéliumi keresztény segítségével tudott komoly eredményt elérni.

“Mac is back, Mac is back! (…) USA, USA” (Mac visszatért, USA) – skandálta felváltva a McCain győzelmét ünneplő tömeg a szenátor charlestoni főhadiszállásán. “Nem azért indulok az elnökségért, hogy valaki legyek, hanem hogy valamit tegyek” – jelentette ki McCain, aki megválasztása esetén a legidősebb hivatalba lépő elnök lenne.

Belekacsintott

Kitért arra, hogy az ország túljuthat a jelenlegi gazdasági nehézségeken, ha ragaszkodik a szabad piacgazdasághoz, az alacsony adókhoz, továbbá a kis méretű kormányhoz. A többször a kamerába kacsintó McCain szerint ezen hagyományos konzervatív értékek alapján lehet helyreállítani az amerikai népnek a kormányba vetett hitét.

McCain tehát újabb lendülettel folytathatja a jelöltaspiránsok államról államra vezető akadályfutását. Nem kisebb reménnyel küzd tovább Mitt Romney is, aki szombati nevadai győzelmével a két hete tartó előválasztási időszakban eddig a legtöbb küldöttet tudta összegyűjteni.

Giuliani remél

Már az sem látszik valószínűnek, hogy a február 5-i “gigakedden”, amikor 22 államban rendeznek jelöltválasztásokat, eldől a republikánus jelöltség sorsa. Az sem zárható ki, hogy a szoros verseny végére csak a jelöltállító konvenció tesz majd pontot. A következő nagy összecsapás a republikánus pályázók között a január 29-i floridai előválasztáson lesz. Giuliani biztosra veszi győzelmét.

A demokrata párti előválasztásokat Dél-Karolinában január 26-án tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik