Nagyvilág

Izraelnek nem kellenek csontok

Izrael nem tárgyal Libanonban elesett katonáinak maradványairól a Hezbollah síita fegyveres szervezettel - közölték vasárnap izraeli illetékesek.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselők szerint Haszán Naszralláh, a Hezbollah vezetője azért hozakodott elő a maradványokkal, hogy ezzel zsaroljon ki egy fogolycserét Izraeltől két, 2006-ban Libanonban elrabolt izraeli katonáért.

Ezt megelőzően az izraeli hadsereg már cáfolta Haszán Naszralláhnak, a Hezbollah libanoni síita párt főtitkárának állítását, amely szerint a párt birtokában vannak 2006-ban elesett izraeli katonák maradványai.

A legnagyobb síita ünnepen, a Huszein imám (Mohamed próféta unokája) halálának évfordulóján tartott asúra alkalmából feltűnt Naszrallah azt hangoztatta, hogy a 2006 nyarán végbe ment csatározás után Izrael hadserege nagyszámú katona földi maradványait hagyta hátra libanoni területen, és a párt birtokában “fejek, kezek, lábak” vannak.

A 10. csatorna nevű izraeli kereskedelmi televízió katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy valamennyi Libanonban elesett izraeli katona maradványait hazaszállították Izraelbe és a szigorú zsidó vallási hagyományoknak megfelelően temették el őket.

Az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus, amit az váltott ki, hogy síita fegyveresek elhurcoltak két izraeli katonát az izraeli-libanoni határ közelében, 34 napon át tartó harcok után ért véget az ENSZ közreműködésével tető alá hozott fegyverszünettel.
A konfliktusban több mint 1200 libanoni halt meg, többségükben civilek. Az izraeli veszteség 160 fő volt, többségükben katonák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik