Nagyvilág

Castro él és jelölt

Parlamenti és tartományi gyűlési választások kezdődtek vasárnap Kubában, a jelöltek között a nyilvános szerepléstől másfél éve tartózkodó első számú vezetővel, Fidel Castróval.

Bár Fidel ideiglenesen átadta a hatalmat öccsének, Raúlnak, a végrehajtó hatalom legfőbb szervének, az államtanácsnak hivatalosan továbbra is Fidel Castro maradt a vezetője.

Az államtanács vezetését csak parlamenti képviselő láthatja el. Castro a szigetország keleti részén fekvő nagyváros, Santiago de Cuba egyik választókerületének jelöltjeként indult a választásokon, helyette és nevében azonban öccse kampányolt, aki ugyancsak itt jelöltette magát. Szerdán, a helyi sajtóban megjelent újabb cikkében Fidel Castro azt írta: túl beteg a nyilvános szerepléshez.

A fiatalabb Castro testvér vasárnap úgy nyilatkozott: bátyja “jó egészségben van” és “sokat ír”. “Figyelembe véve, hogy 81 éves, Fidel erős, egészséges és ragyogó szellemi állapotban van” – mondta a szavazatát leadó Raúl.

Az újraválasztott törvényhozás február 24-én tartja alakuló ülését – jelentette be emellett a ország vezetésével bátyja betegsége miatt ideiglenesen megbízott Raúl. Az alakuló ülésen választják meg a kormány tagjait és a várakozások szerint ott dől el az is, hogy a 81 éves Fidel Castro visszatér-e a hatalomba, vagy fivére átveszi-e az ország vezetését.

A választás vasárnap, közép európai idő szerint éjfélkor ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik