Nagyvilág

Aknavetőkkel lőtték a szomáliai elnök rezidenciáját

Szomáliai lázadók több lövést adtak le vasárnap aknavetőkből a szomáliai elnök mogadishui rezidenciájára, ahol az afrikai ország új miniszterelnöke tartózkodott - közölte egy elnöki tanácsadó.

“Legkevesebb öt aknagránátot lőttek ki az elnöki rezidenciára, ahol a miniszterelnök tartózkodik, de célt tévesztettek” – mondta a névtelenséghez ragaszkodó illetékes. Esetleges veszteségekről nem volt tudomása.

A szomáliai parlament tavaly novemberben helyezte a kormányfői tisztségbe Núr Haszan Huszeint, miután annak népszerűtlen elődje, Ali Mohamed Gedi távozott az Abdullah Juszuf államfővel kialakult viszálya miatt. Az új miniszterelnök eskütétele óta először érkezett Mogadishuba.

Az aknavetős támadás egybeesett egy másik vasárnapi eseménnyel, 440 burundi katona érkezésével. Burundi a második afrikai ország Uganda után, mely újabb békefenntartókat küldött az Afrikai Unió 1800 fős szomáliai kontingensébe. A most érkezetteken kívül már 192 burundi katona teljesít szolgálatot Szomáliában.

Az Afrikai Unió 8000 főre szeretné emelni szomáliai békefenntartóinak számát, de az afrikai országok vonakodnak katonákat küldeni a polgárháború dúlta kelet-afrikai országba. A múlt héten legkevesebb 13-an haltak meg és 75-en sebesültek meg a Mogadishuban kitört heves harcokban.

A Villa Somalia, a mogadishui elnöki rezidencia gyakorta célpontja a kormányellenes lázadóknak, amióta a szomáliai kormánycsapatok és etióp szövetségeseik hatalmukba kerítették a fővárost, elűzve az iszlamista fegyvereseket Mogadishuból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik