Nagyvilág

Atomfegyvert is bevetne Moszkva

Moszkva nagy veszély esetén kész atomfegyvert bevetni megelőző csapásként - jelentette ki szombaton Jurij Balujevszkij orosz vezérkari főnök.

Az orosz vezetők agresszív megjegyzéseinek sorába illeszkedő közlést kiegészítette azzal, hogy az országnak nincsenek tervei senki megtámadására. „Szükségesnek tartjuk azonban jelezni, hogy partnereink a világban világosan értsék: Oroszország, saját és szövetségesei szuverenitásának, valamint területi egységének védelmében, katonai erőt alkalmazna, beleértve az atomfegyvereket” – mondta a tábornok.

Az emberiség nemrégiben, a harmadik évezred kezdetén még reménnyel telve tekintett a jövőbe, gyorsan kiderült azonban, hogy az aranykor, amit várt még nem jött el. Ennek oka, hogy számos új fenyegetés jelent meg, közöttük a nemzetközi terrorizmus és az, hogy egyes országok egyeduralomra törekednek regionális és globális szinten – mondta.

„A világban sok probléma, ellentmondás halmozódott fel, amelyek korábban vagy nem jelentek meg, vagy rejtve maradtak” – fogalmazott. Véleménye szerint Oroszország most keresi a választ ezekre az új veszélyekre. Balujevszkij leszögezte: Oroszország nemzetbiztonságát összetett, több szintű rendszerként kell értelmezni.

Ezek között a feltételek között a katonák számára a fő feladat semlegesíteni Oroszország és szomszédai katonai fenyegetettségét. Megérett a helyzet, hogy pontosítsák az 1995 óta érvényben lévő orosz nemzetbiztonsági koncepciót, és kidolgozzák az orosz nemzetbiztonsági stratégiát, amelyet kötelező lesz minden állami szervnek végrehajtani – hangoztatta az orosz vezérkari főnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik