Nagyvilág

A CIA bizonyítékokat talált a Bhutto-ügyben

A Butto elleni gyilkosságot egy, az al-Kaidához köthető pakisztáni törzsi vezető által irányított csoport követte el, és ők állnak az országban kialakult újabb erőszakhullám mögött is – nyilatkozta a CIA vezetője, Michael V. Hayden.

A Bhutto-gyilkosságot egy helyi pakisztáni törzsi vezetőhöz, Baitullah Mehsudhoz köthető csoport követte el, melyet az al-Kaida támogat – jelentette ki a CIA vezetője, hozzátéve, hogy ezt az álláspontot támogatja a pakisztáni kormány is.

Pár nappal azután, hogy Bhuttót december 27-én meggyilkolták, a pakisztáni hatóságok birtokába került egy felvétel, melyen Mehsud társaival beszélgetve üdvözli a pakisztáni vezető meggyilkolását – írja a The Washington Post. A felvétel eredetéről a pakisztáni és az amerikai hatóságok sem nyilatkoztak.

Pakisztánban azonban többen azt gyanítják, hogy Musarraf is szerepet játszott Bhutto halálában, Bhutto családjának pedig meggyőződése, hogy a kormánytagoknak is részük volt a szörnyű gyilkosságban.

A helyi és a nemzetközi terrorizmus közötti összefonódás arra enged következtetni, hogy a pakisztáni terrorizmus bizonyos változásokon ment keresztül – véli Hayden, aki szerint a helyi radikális és szeparatista csoportok közvetlen kapcsolatot létesítettek az al-Kaidával.

A CIA megfigyelése alapján az al-Kaida és a helyi lázadók közötti kapcsolat az utóbbi hónapokban különösen megerősödött, többek között a nyugatbarát Musarraf elnök iránti ellenszenv miatt. A csoportok egymással együttműködve megosztják erőforrásaikat, és nemritkán közösen szerveznek támadásokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik