Nagyvilág

A szerbek nem háborúznának Koszovóért

Koszovóról vitázott az ENSZ Biztonsági Tanácsa: a testület ülésén Boris Tadic szerb elnök a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány státusáról szóló tárgyalások folytatásának szükségességét hangoztatta, Hasim Thaqi koszovói kormányfő azonban értésre adta, hogy hamarosan kikiálthatják a függetlenséget.

Tadic az ENSZ New York-i székhelyén a Biztonsági Tanács (BT) szerdai nyílt ülésén felszólította a világszervezetet, hogy utasítsa el a jelenleg az ENSZ által igazgatott Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását, s további tárgyalásokat szorgalmazott. Tadic leszögezte: Belgrád soha nem fogja elismerni a Szerbiából kiszakadni kívánó tartomány függetlenségét, de nem fog erőszakot alkalmazni annak megakadályozása érdekében, hanem jogi eszközökkel és diplomáciai úton kívánja megőrizni az ország szuverenitását és területi épségét.

Thaqi támogatná az Ahtisaari-tervet

Hasim Thaqi a BT-ülés zárt részén beszélt a BT-tagállamok nagyköveteivel. Ezt követően a gerillavezérből lett albán politikus úgy vélte, hogy a BT-ben nincs konszenzus Koszovó státusát illetően, s az előrelépés legjobb módja a tartománynak nemzetközileg felügyelt függetlenséget előirányzó Ahtisaari-terv megvalósítása lenne.

Thaqi kijelentette, hogy a koszovói albán vezetők “nagyon gyorsan” döntenek majd a kérdésben.

Zsákutcában maradtak

A Biztonsági Tanács megosztott maradt Koszovó ügyében. Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet a BT-ülés után úgy nyilatkozott, hogy a testület továbbra sem jutott ki a zsákutcából, amelybe korábban került, s nincs további szerepe a tartomány státusának meghatározásában. Ennek ellentmondott Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, úgy vélve, hogy a kérdés a BT keretei közé “záródott”.

Koszovót 1999-ben, a szakadár albánok és a szerb fegyveres erők 1998-1999-es fegyveres konfliktusának véget vető NATO-csapások után helyezték ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) alá. Belgrád és Pristina képviselői nemzetközi közvetítéssel tárgyalásokat folytattak Koszovó státusának rendezéséről, de a megbeszélések eredménytelenek maradtak. A koszovói albánok egyes várakozások szerint ez év elején kikiálthatják a tartomány függetlenségét. Az állandó BT-tag Oroszország szilárd támogatását maga mögött tudó Szerbia – mint már többször jelezte – ezt nem kívánja tudomásul venni. Az Egyesült Államok és az uniós tagállamok többsége hajlik Koszovó függetlenségének elismerésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik