Nagyvilág

Baleset a londoni Heathrow repülőtéren

Az utóbbi évek legsúlyosabb balesete történt csütörtök délután a londoni Heathrow repülőtéren a British Airways légitársaság egyik óriásgépével. Az incidens miatt törölték a BA délutáni és esti budapesti járatait. A Heathrow-ról a British Airways naponta három járatot közlekedtet Budapestre. Közülük a 866-os számú délutánit, amely helyi idő szerint 13:40 órakor indult volna, valamint az esti, 17:30-kor esedékes 870-es járatot egyaránt törölték. A Malév londoni járatai a brit fővárostól délre fekvő Gatwick repülőtérre közlekednek.

A Pekingből érkező 38-as számú járat, egy Boeing 777-es, egyelőre ismeretlen okból jóval a leszállópálya előtt ért földet, és több száz métert csúszott a füvön, majd a pálya elején állt meg. (Az első jelentések még arról szóltak, hogy a gép Sanghajból érkezett).

A Heathrow-t működtető cég, a BAA londoni közleménye „kényszerleszállásnak” minősítette az incidenst, de azt nem ismertette, hogy a gép miért került bajba.

A helyszíni felvételek szerint a repülőgép a hasán feküdt, főfutóművek nélkül, de az orrfutómű kint volt. Az egyelőre nem ismeretes, hogy a szárnyfutók is ki voltak-e engedve a leszállás előtt, és földet érés után csuklottak-e össze, de a roncs alatt, illetve annak környékén nem volt nyomuk a kerekeknek. A kétmotoros repülőgép súlyos szerkezeti károkat szenvedett, hajtóművei és szárnyai összetörtek.


Baleset a londoni Heathrow repülőtéren 1

Hason csúszott a Boeing (Fotó:MTI)


Az utasok kimenekítésére szolgáló vészcsúszdák mindkét oldalon kinyíltak, és a tűzoltók habbal árasztották el a Boeing környékét. A mentőszolgálat első beszámolója szerint három utas könnyebben megsérült. A BAA azt közölte, hogy a gépből minden utast kimentettek.

Szemtanúk szerint a Boeing 777-es a megszokottnál jóval alacsonyabban, erősen balra dőlve közelítette meg a repülőteret.

Az incidensben érintett déli kifutópályát lezárták, de az északit rövid üzemszünet után ismét megnyitották. Mivel azonban a Heathrow a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, amely naponta 1300 járatot indít és fogad, az egyik pálya kiesése bizonyosan súlyos késéseket fog okozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik