Nagyvilág

Imádják Ficót a szlovákok

Tartósan vezeti a pártok népszerűségi listáját a szlovák kormányfő, Robert Fico Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű pártja, amely az Állami Statisztikai Hivatal (SÚ SR) legújabb felmérése szerint január első felében 43,9 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak.

A Smer kormányra lépése óta változatlanul a legnépszerűbb, folyamatosan 40 százalék feletti támogatottságot könyvelhet el. A sorban a harmadik a Smer koalíciós partnere, az eddig legnagyobb, 14 százalékpontos támogatottságát jegyező Ján Slota vezette szélsőségesen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS).


A Vladimír Meciar nevével jegyzett, szintén kormánypárti pozíciót elvező, folyamatosan lemenő ívet mutató Néppárt-HZDS viszont már csak 7,2 százaléknál tart.


Ellenzéki erő, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) 14,7 százalékkal foglalja el a pártrangsorban a második helyet. A szintén ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,2 százalékkal a negyedik, ötödik helyen pedig a mérsékelten apadó támogatottságot elkönyvelő Magyar Koalíció Pártja (MKP) áll kereken 8 százalékkal.


Szlovák elemzők az utóbbi időben gyakran észrevételezik, hogy a Szlovákiában dolgozó közvélemény-kutató intézetek megbízhatósága a feltűnően nagy eltéréseket mutató kilengések miatt kétséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik