Nagyvilág

Fidel Castro is indul a választásokon

Fidel és Raúl Castro is szerepel a jelöltek között a kubai nemzetgyűlési választásokon. A január 20-i szavazás szabad és demokratikus lesz - jelentette be Soraya Álverez, a Kubai Köztársaság budapesti nagykövete.

A néphatalmi nemzetgyűlésbe jelöltek között szerepel Fidel Castro elnök és Raúl Castro, az elnök első helyettese, aki jelen pillanatban az ország ügyvezető elnöke, mind a kettőjüket Santiago de Cuba egyik választókerületében jelölték – mondta Soraya Álverez.


A választások szabadok és demokratikusak lesznek Kubában, mert a jelölteket a nép ajánlotta, és garantálva van az állampolgárok szabad és titkos választásának joga; nem lesz választási csalás Kubában – mondta a nagykövet a távirati iroda kérdésére. A mostani választáson induló 614 jelölt több mint negyven százaléka nő, a jelöltek mintegy nyolcvan százaléka egyetemet végzett – derül ki a nagykövetség adataiból.

Az MTI kérdésére válaszolva a diplomáciai képviselő elmondta: nincs információja arról, hogy nemzetközi megfigyelőket meghívtak-e a választásokra, de minden Kubában működő diplomáciai képviselet munkatársát szívesen látják.

A magyar Külügyminisztérium a héten ismételten hangsúlyozta, hogy kész segítséget nyújtani a szigetországnak a demokratikus átmenetben, ha erre vonatkozóan megkeresés érkezik. A kubai nagykövet erre reagálva hangsúlyozta, hogy országa vezetése senkitől nem kér tanácsot a politikai rendszer “tökéletesítésében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik