Nagyvilág

Újra lesz katonai díszszemle a Vörös téren

Május 9-én, a győzelem napján 1990 óta első ízben újra katonai díszszemle lesz a moszkvai Vörös téren – közölték katonai források az Interfax orosz hírügynökséggel.

A tervek szerint a díszszemlén egyebek mellett harckocsik, önjáró tüzérségi kilövőállások, atomrobbanófejjel felszerelhető Topol-M rakéta, valamint harci repülőgépek is szerepelnek. A régi időket idéző díszszemlén 6000 katona menetel majd a hadsereg új egyenruhájában.


Moszkva közelében kiépítettek egy gyakorlóteret, amely megfelel a Vörös tér méreteinek, ott zajlanak majd a próbák. A moszkvai hatóságokkal már egyeztették a harci technika engedélyezett súlyát és felvonulásának útvonalát – mondta a forrás.


Legutóbb 1990. november 7-én tartottak katonai díszszemlét Moszkvában, azt követően 1991-től 1994-ig nem volt ilyen a Vörös téren. A győzelem 50. évfordulóján, 1995-ben a II. világháborúban elesett hősök emlékművénél tartottak szemlét, majd 1996-tól felújították a Vörös téren tartott katonai díszszemlék hagyományát, de haditechnika nem szerepelt ezeken a szemléken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik