Nagyvilág

Szunnita és síita szövetség alakult Irak egységéért

Jelentős parlamenti képviselettel rendelkező iraki szunnita és síita pártok vasárnap bejelentették, hogy közös platformot hoznak létre az ország egysége és a kőolajvagyon központi ellenőrzése érdekében.

Amennyiben ezek a pártok parlamenti frakció létrehozása mellett döntenek, a több mint 100 fős új képviselőcsoport a legnépesebb lesz a bagdadi parlamentben, és Núri al-Máliki kormányfőnek, akinek a többsége szétmorzsolódott, számolnia kell az új szövetséggel.

Az új platformhoz csatlakoztak többek között Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok szervezete, Ijád Allávi volt kormányfő világi pártja és egy szunnita szervezet.

A platformhoz csatlakozó erők közleményükben kijelentik: céljuk a nemzeti érdekek védelme, Irak egységének megőrzése, valamint a felekezetközi és az etnikai viszályok megelőzése. Hangsúlyozzák, hogy méltányosan kívánják elosztani az ország természeti kincseit, amelyeket a központi kormány ellenőrzése alá kívánnak helyezni és a tartományokkal együttműködve kezelni.

Kirkukkal kapcsolatban nemzeti politikai megállapodást szorgalmaznak, amely a nemzeti egység példájává tenné a kőolajban gazdag észak-iraki régiót. A Kirkuk feletti ellenőrzést magának követelő kurdisztáni autonóm körzet elnöke, Maszud Barzani elítélte az iraki alkotmány “140. cikke elleni támadást” (amelynek értelmében népszavazásnak kell arról döntenie, hogy Kirkuk Kurdisztánhoz tartozzék-e).

A platformot egy nappal azután hozták létre, hogy az iraki parlament – a nemzeti megbékélést elősegítendő – törvényt fogadott el arról, hogy a Szaddám Huszein néhai iraki diktátor vezette Baasz-párt ártatlan egykori tagjai visszatérhetnek a közéletbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik