Nagyvilág

Bush: Irán az első a terrorizmust támogató államok között

Irán ma a terrorizmus legfőbb állami támogatója - jelentette ki George Bush amerikai elnök vasárnap Abu-Dzabiban mondott beszédében. A térséget a szélsőségesek elutasítására szólította fel, és üdvözölte a a demokratikus folyamatokat.

„Irán cselekedetei a világ minden országának biztonságát veszélyeztetik Az Egyesült Államok ezért erősíti régóta vállalt biztonsági kötelezettségeit barátainkkal az öbölben, és összefogjuk barátainkat világszerte, hogy szembeszálljunk e veszéllyel, amíg nem lesz túl késő” – mondta Bush a Közel-Keleten tett látogatása során.

Az amerikai elnök szerint Irán pénzel terrorista szélsőségeseket, aláássa a békét Libanonban, fegyvereket küld az afganisztáni táliboknak, riasztó retorikával meg akarja félemlíteni szomszédait, kihívást intéz az ENSZ ellen, és destabilizálja az egész térséget azzal, hogy nem hajlandó nyíltan beszélni atomprogramjáról. Teheránnak elszámoltathatóvá kell válnia saját népével szemben is, mert miközben „dollárszázmilliókat küld szélsőségeseknek a világ minden részébe, saját népére otthon elnyomás és gazdasági nehézségek várnak”.

Az elnök dicsérte a demokratikus reformokat az (egyébként tekintélyelvűen kormányzott) öböl menti államokban. A palesztinokat felszólította, hogy utasítsák el a szélsőségeseket, bár nem említette név szerint a Gázai övezetet hatalmába kerítő Hamász iszlamista mozgalmat. “Elérhető közelségbe került a méltóság és a szuverenitás, amelyhez önöknek joguk van” – üzente a palesztinoknak.

Bush üzent az iraki népnek is, miszerint „önök a demokráciát választották, és határozottan ki is állnak mellette. Az Egyesült Államoknak nincsenek területi vágyai. Az önök szabadságával mi a közös biztonságunkra törekszünk. Hisszük, hogy a stabilitás csak egy szabad és igazságos Közel-Kelettel jöhet el, ahol a szélsőségesek a peremre szorulnak” – hangsúlyozta az amerikai vendég.

Abu-Dzabiban mondott beszédében az elnök kijelentette, hogy “a demokrácia az egyetlen kormányzási forma, amely az őket megillető méltósággal és egyenlőséggel kezeli az egyéneket. Tapasztalatból tudjuk, hogy a demokrácia az egyetlen kormányzati rendszer, amely tartós békét és stabilitást hoz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik