Nagyvilág

Koszovó helyett Bosznia miatt aggódhat az EU

Az EU soros elnökségét ellátó szlovén kormány feje szerint Koszovó státusa az elnökségi félév végére rendeződhet, az igazi problémát Bosznia-Hercegovina jelenti. Ljubljana azt szeretné, ha január végéig aláírnák Szerbiával a stabilizációs és társulási egyezményt, amit azonban több uniós ország ellenez.

Janez Jansa szlovén kormányfő szerint az igazi problémát a térségben nem annyira Koszovó, hanem Bosznia-Hercegovina jelenti – írja a BruxInfo. „A koszovói helyzet voltaképpen egyszerű: tudjuk mire számítsunk, ismerjük a lehetséges lépéseket, mindezt csak jól kell menedzselni” – mutatott rá, úgy vélvén, hogy a tartomány státusa a szlovén elnökség végére, ha konfliktusokon keresztül is, de egyértelművé válik majd.

A boszniai helyzet komplikáltabb

„Bosznia esetében azonban alapvető kérdéseket kell feltenni” – fejtegette a továbbiakban a szlovén kormányfő. „Vissza kell menni az alapokig, és fel kell tenni azt a kérdést, vajon működik-e még a daytoni megállapodás”.

Emlékeztetett rá, hogy a menekültek visszatelepülésével kapcsolatos elvárás például nem teljesül, ami egy sor további, szintén a megállapodásban rögzített kérdést is felvet. „Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, hogy szembenézzünk e problémák gyökerével” – tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy mindezek megválaszolása már nem a szlovén elnökség idejére esik, hanem sokkal inkább majd a 2009-es cseh soros elnökségre vár.

Koszovó: bizonytalan a függetlenség

Koszovó függetlenségének kikiáltása azonban az unió egyik legaktuálisabb problémája. Az EU várhatóan január 28-án, a külügyminisztereik legközelebbi értekezletén hoz majd határozatot arról, hogy küld-e missziót Koszovóba, átvéve az eddigi ENSZ-közigazgatás szerepkörét. Az EU koszovói szerepvállalása az Ahtisaari-tervből fakad.


Koszovó helyett Bosznia miatt aggódhat az EU 1

Hasim Thaqi Koszovó új miniszterelnöke: cél a függetlenség (fotó: MTI/EPA)



A Martti Ahtisaari finn diplomatáról elnevezett elképzelés nemzetközi felügyelet alatt megvalósuló függetlenséget irányoz elő a Szerbiától elszakadni akaró Koszovónak, de ennek megvalósítását Belgrád mereven ellenzi. Az elképzelést ugyanakkor támogatja az Egyesült Államok és az EU tagállamainak többsége. Brüsszelből eközben folyamatosan EU-integrációra biztató üzenetek érkeznek Belgrádba.

Belgrád nem alkuszik

Az unió tervei szerint a januári külügyminiszteri találkozón akár alá is írhatják az EU-tagság belépőjének tekintett stabilitási és társulási egyezményt Szerbiával. Az EU világossá tette, hogy a koszovói státuszprobléma és a szerb európai uniós integráció két különálló kérdés – idézi Boris Tadic szerb elnök szavait a B92 című belgrádi napilap.

Koszovó függetlensége nem feltétele Szerbia uniós integrációjának, tehát nem hasonlítható Ciprus helyzetéhez – mondta. A közelgő uniós találkozón azonban minden bizonnyal ismét szóba kerül majd Belgrád együttműködése a Hágai Nemzetközi Bírósággal. Az unió álláspontja szerint Belgrádnak mindent meg kell tenni a délszláv háborús bűnösök elfogásának érdekében ahhoz, hogy felvételt nyerjen az Európai Unióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik