Nagyvilág

A rakétapajzsról alkudoznak a csehek és a lengyelek

Csehország és Lengyelország leszögezte, hogy csak abban az esetben jöhet létre megállapodás a területükre telepítendő rakétapajzsról, ha biztonsági és pénzügyi garanciákat kapnak Washingtontól.

Csehország és Lengyelország folyamatosan egyeztetni fogja álláspontját és lépéseit a területükön felállítani tervezett amerikai rakétapajzs ügyében – ebben egyezett meg a cseh és a lengyel kormányfő csütörtöki tárgyalásain Prágában.

Húzzák az időt

“Megállapodtunk abban is, hogy egyik fél sem fogja sem gyorsítani, sem lassítani az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokat” – mondta újságíróknak Donald Tusk lengyel miniszterelnök. “Érvényes, hogy a minőség fontosabb a gyorsaságnál” – szögezte le cseh kollégája, Mirek Topolánek, aki szerint Prága és Varsó véleménye alapvetően megegyezik az ügyben.

Topolánek megjegyezte, hogy a cseh kormány nem tűzött ki semmiféle céldátumot az amerikaiakkal folytatott tárgyalások befejezésére. Ideális esetben a cseh kormány áprilisban, a NATO bukaresti csúcstalálkozója után nyújtja be a parlamentnek az amerikai radarállomás csehországi létesítéséhez szükséges megállapodásokat jóváhagyásra. Hangsúlyozta azonban, hogy a folyamatot „külső tényezők” még jelentősen késleltethetik. Ilyen külső tényezőként jelölte meg a cseh feltételek teljesítését az Egyesült Államok részéről.

Nem kaptak garanciát

„Számunkra az a döntő, hogy milyen biztonsági és pénzügyi garanciákat kapunk az Egyesült Államoktól” – tette hozzá Tusk, aki néhány órás prágai látogatása során Václav Klaus cseh államfővel is találkozott. Kérdésre válaszolva mindkét kormányfő leszögezte: a rakétaelhárító berendezésekről folyó tárgyalások nincsenek összefüggésben azzal, hogy George Bush amerikai államfő második mandátuma az ősszel lejár, s így a washingtoni Fehér Háznak új ura lesz.

Az Egyesült Államok Csehországban egy radarállomást, míg Lengyelországban egy rakétabázist szeretne létrehozni. Mindkét katonai berendezés az amerikai légvédelmi pajzs európai eleme lenne. A tárgyalások Washington és a két európai ország között folyamatban vannak. Tusk bejelentette, hogy rövidesen Moszkvába utazik, ahol a kérdésről az orosz vezetőkkel is tárgyalni fog. Topolánek pedig február végén az Egyesült Államokba készül, ahol az amerikaiakkal tárgyal a radarállomásról.
Felmérések szerint a cseh és a lengyel közvélemény többsége is ellenzi az amerikai katonai támaszpontok létesítését országuk területén.

Moszkva fenyeget

Közben Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter-helyettes találkozott Varsóban orosz kollégájával, Szergej Kiszljakkal. Ez volt az első közvetlen tárgyalás a két kormány között erről a kérdésről. Kiszljak úgy nyilatkozott a megbeszélés után orosz újságíróknak, hogy a párbeszéd megkezdése önmagában is kedvező fejlemény
A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint az orosz tárgyalófél figyelmeztette Varsót a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer kockázataira.

Moszkva megítélése szerint a tervezett amerikai rakétaelhárító rendszer közép-európai elemei fenyegetnék Oroszország biztonságát. Katonai ellenlépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha kiépül a rendszer közép-európai pillére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik