Külföld

Már áll a határnál Slota egyik “turulriogató” keresztje

admin
admin

2008. 01. 09. 16:01

A magyarellenességéről ismert szlovák politikus, Ján Slota monumentális kettős kereszteket akar telepíteni a szlovák-magyar határ nyomvonalán, hogy elriassza "a magyarok Szlovákia fölött köröző hülye turulmadarait."

A Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke Szlovákia keleti csücskében, a magyarországi Széphalomtól kőhajításnyira fekvő Csörgőn (Cerhov) kedden már fel is avatta és fel is szenteltette a szlovák állami jelképként használt, az állam címerében és zászlajában is szereplő kettős kereszt monumentális mását. A korábbi, fából készült, de időközben elkorhadt keresztet ősszel egy tízméteres vasbeton kereszttel váltották ki, s most ünnepélyes keretek között, az ország 15 évvel ezelőtti önállósulását jelölő emléktáblát is elhelyeztek rajta.

A nemzeti párt vezetői az ünnepségen jelezték: a Szlovákia integritását kifejezni hivatott jelképeket országszerte, így az államhatár mentén is telepíteni fogják, a következő valószínűleg Révkomáromban fog állni.

Elkerülendő, hogy Révkomárom önkormányzatának építési hatósága megakadályozza a kettős kereszt felállítását, az SNS kezdeményezni fogja, hogy az ilyen építmények engedélyeztetése a jövőben az önkormányzatoktól az építési szaktárca hatáskörébe kerüljön át. Korábban a révkomáromi önkormányzat hosszú évekig megakadályozta a szláv írásbeliséget megteremtő hittérítők, Cirill és Metód szobrának felállítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.