Külföld

Francia petíció a pesti zsidónegyedért

admin
admin

2008. 01. 09. 19:37

313 ismert francia személyiség írt alá petíciót, s küldte el azt a budapesti világörökségi helyszín, különösen a régi pesti zsidónegyed megőrzése érdekében Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) nevű francia kulturális egyesületen keresztül.

Köztük van számos, a kultúra, a városrendezés, az építészet, az örökségvédelem képviselője, illetve politikai, közéleti személyiségek és magánszemélyek. A petícióban a párizsi civilszervezet az ÓVÁS! Egyesülethez csatlakozva kérte Francesco Bandarintól, az UNESCO Világörökség Központ Igazgatójától, hogy segítse elő, hogy nemzetközi szakértők a helyszínen megvizsgálják a történeti városrészt érintő szabályozási terveket és értékeljék a folyamatban lévő városrendezési lépéseket.

A petíció aláírói között található többek között Fejtő Ferenc író, újságíró, történész, Méray Tibor író, Ariella Masboungi állami főépítész, Dany Jullien, a Civitas Nostra elnökhelyettese, Dominique Bertinotti, Párizs IV. kerületének, a Marais negyednek a polgármestere, Jacques Boutault, Párizs II. kerületének polgármestere, Jean Bastié, a francia Földrajzi Társaság elnöke, Maggie Cazal, az Urbanisták Határok Nélkül nevű civilszervezet elnöke, Paulo Lins e Silva, az Ügyvédek Nemzetközi Egyesületének elnöke.

Mardis Hongrois de Paris azt kéri a köztársasági elnöktől, a miniszterelnöktől és Budapest főpolgármesterétől, hogy rendeljenek el “teljes moratóriumot mindennemű bontásra és építésre az érintett negyedben, és készíttessenek olyan városrehabilitációs tervet, amely célul tűzi ki a Zsidónegyed néven ismert építészeti és városképi együttes megőrzését és rendbe hozását”. Véleményük szerint az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem “az egész világ kincse”, amelynek megmentéséhez elsősorban “politikai vízióra és akaratra van szükség”.

A párizsi civilszervezet azt kéri nyílt levelében, hogy Magyarország hozza nyilvánosságra a szakértői jelentést, amelyet az UNESCO a közeljövőben juttat el a magyar illetékeseknek.vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.