Nagyvilág

Bush új lehetőségeket lát a közel-keleti békére

George Bush amerikai elnök új lehetőségeket lát a közel-keleti békére és arra, hogy győzedelmeskedhet a szabadság a térségben. Első elnöki látogatására érkezve Izraelbe, "tartós béke létrejöttének lehetőségéről" beszélt a tel-avivi repülőtéren az üdvözlésére rendezett ünnepségen.

“Nagy reményekkel érkeztem ide, s az Egyesült Államok mindent meg fog tenni a béke ügyének előmozdításáért” – mondta kevéssel később Simon Peresz izraeli államfőnek is Jeruzsálemben. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fő felelősség az izraeli és a palesztin felet terheli, “nekik kell kemény munkát végezniük a béke lehetőségének valóra váltásáért”.

A Hamász radikális palesztin szervezet támogatóinak ezrei tüntettek szerdán Gázában George Bush amerikai elnök izraeli és ciszjordániai látogatása ellen. Az iszlamista szervezet mintegy húszezer szimpatizánsa amerikai és izraeli zászlókat égetett el s Busht muzulmán vért szürcsölő vámpírként ábrázoló rajzos táblák alatt vonult fel a tüntetésen.

A tüntetés végén rendezett nagygyűlés szónokai szerint Bush látogatásának egyetlen célja, hogy segítséget nyújtson Izraelnek a palesztinok ellen. “Bush első szavai Izrael biztonságáról szóltak, de egy szót sem szólt a (ciszjordániai zsidó) telepekről és a népünk ellen intézett (izraeli) támadásokról” – mondta a nagygyűlésen Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik