Nagyvilág

Szász: ne Tőkés legyen az új romániai magyar párt elnöke

Nem a bejegyzés előtt álló Magyar Polgári Párt (MPP) élén képzeli el Tőkés László független európai parlamenti képviselő jövőjét Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, aki egyben a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke – nyilatkozta maga Szász az Új Magyar Szó című napilapnak.

A lap keddi számában ismertetett nyilatkozatból kiderül, hogy Szász a számos forgatókönyv közül azt támogatja, amely szerint Tőkés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke maradna. Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) emlékeztet arra, hogy Tőkés esetleges pártelnökké való kinevezése azon a decemberi találkozón merült fel, amelyen az európai parlamenti képviselőt támogató szervezetek “az RMDSZ-ellenzék szerveződésének forgatókönyveit tárgyalták”.

Az MPP bejegyzését az MPSZ kezdeményezte, s ha hivatalosan is elismerik a bíróságon az új politikai alakulatot, akkor az MPSZ szerepét gyakorlatilag átveszi az MPP.

Szász szerint Tőkés jogosult arra, hogy a pártelnöki széknél fontosabb szerepet kapjon az erdélyi magyar közéletben, vagyis az a személyiség legyen, aki “asztalhoz hívhatja a döntések előtt a különböző közszereplőket”. Meglátása szerint “a különböző magyar pártok – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), MPP – közvetlen, titkos és általános választások útján nyerhetnének el mandátumot az erdélyi magyarság nemzetgyűlésében, azaz az EMNT-ben”, amelynek elnöke Tőkés.

A Krónika című napilap kommentárja szerint a magát az RMDSZ ellenzékeként meghatározó csoportosuláson belül is megkezdődtek a hatalmi harcok, ugyanis 2008-ban helyhatósági és parlamenti választást is rendeznek Romániában.

A cikkíró szerint ennek a harcnak a tétje az, hogy “képes lesz-e a jelenleg több szervezetre szakadt, magát erdélyi magyar jobboldalnak nevező konglomerátum olyan egységes, életképes politikai képviseletet létrehozni, amely hitelesen reprezentálja az RMDSZ-szel nem szimpatizáló polgárok akaratát”.

A lap szerint Tőkéshez képest Szász Jenő jóval megosztóbbnak bizonyul, s eddig kevés konkrét eredményt tudott felmutatni. Kérdés viszont az is – írja a Krónika -, hogy Tőkés valóban alkalmas pártelnök lenne-e, ugyanis Szászhoz hasonlóan a püspök is ellentmondást nem tűrő személyiség – olvasható a Krónikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik