Nagyvilág

Bush: fenyegetést jelent Irán

George Bush szerint Irán provokációt hajtott végre a hét végén, amikor járőrhajói kis híján fegyveres összetűzésbe kerültek amerikai hadihajókkal a Hormuzi-szorosban. Azt amerikai elnök Washingtonban, közvetlenül azelőtt tartott sajtótájékoztatót, hogy kedden kilencnapos közel-keleti körútra indult.

Tárgyalásain nagy teret kap majd Irán ügye, az iszlám köztársaság növekvő regionális befolyása.

“Veszélyes helyzet volt (…) nem kellett volna így cselekedniük, ez teljesen világos” – mondta. Hozzátette: nem tudja, mi járhatott az irániak fejében, ő viszont azt gondolja, provokáció történt.

A Pentagon hétfői közlése szerint az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat öt járőrhajója vasárnap “zavarta és provokálta” az amerikai haditengerészet három hajóját a Hormuzi-szorosban. Az iráni hajók a jelentős olajszállítási útvonal mentén, nemzetközi vizeken mintegy 200 méterre megközelítették az amerikai hajórajt – egy cirkálót, egy rombolót, valamint egy fregattot -, kitérő

Izrael lezárja Ciszjordániát

Biztonsági okokból az izraeli hadsereg teljesen lezárja Ciszjordániát George Bush amerikai elnök látogatásának idejére – jelentette be kedden egy katonai szóvivő. George Bush szerdán kezd állami látogatást Izraelben és a palesztin területeken. A látogatás pénteken fejeződik be. Közel 11 ezer rendőr, több száz titkos ügynök civilben, valamint az amerikait titkosszolgálat emberei vesznek részt a Nyitott Égbolt kódnevű műveletben: az amerikai elnök izraeli látogatásának biztosításában – közölte Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője.

manőverekre késztetve azokat. Az iráni hajók állítólag az utolsó pillanatban távoztak, az amerikaiak már arra készültek, hogy önvédelemből tüzet nyissanak.

Az iráni hajók állítólag olyan rádióüzenetet küldtek az amerikai hadihajóknak, hogy “elkapunk benneteket, pár perc és a levegőbe röpültök”. A Pentagon szerint ilyen súlyos provokáció még nem történt. (videó)

Teherán nyilatkozata szerint viszont semmi rendkívüli nem történt. Az iráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, szokványos, mindennapos ügyről van szó, a probléma megoldódott, miután a hajórajok azonosították egymást.

“Irán fenyegetés volt, jelenleg is az, és a jövőben is az marad, ha engedik, hogy folytassa az urándúsítást” – jelentette ki az amerikai elnök. Bush korábban már közölte, hogy Iránt ugyanolyan veszélyesnek tartja, mint korábban, jóllehet egy amerikai hírszerzési jelentés szerint 2003 őszén felhagyott titkos atomfegyver-fejlesztési programjával.

—-Bush Törökország EU-tagságát szorgalmazza—-

Az amerikai elnök közvetlenül kilencnapos közel-keleti útja előtt fogadta a török elnököt. Elemzők szerint a kétoldalú viszony jelentős javulását tükrözi Abdullah Gül látogatása. Legutoljára több mint egy évtizede járt török államfő az amerikai fővárosban.

Bush kifejtette: Törökország fantasztikus példát mutat a világnak abban a tekintetben, hogy “a demokrácia együtt él egy olyan nagy vallással, mint az iszlám”. Kifejezte meggyőződését, hogy az EU-nak hasznára lesz, ha befogadja Törökországot.

Közös ellenség

Bush energiakérdésekről is tárgyalt vendégével. Napirenden volt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), amelyet az amerikai elnök közös ellenségnek nevezett. A PKK Törökország, Irak és minden olyan nép ellensége, amely békében kíván élni; az Egyesült Államok Törökországgal közösen szembeszáll vele a béke érdekében – tette hozzá.


Bush: fenyegetést jelent Irán 1

George Bush és Abdullah Gül (MTI/EPA)


Az Egyesült Államok és Törökország viszonya különösen azóta javult meg, amióta Washington megosztja a lázadó csoport észak-iraki állásaira vonatkozó hírszerzési értesüléseit Ankarával. A török légierő az amerikai információk alapján december 16-án hajtotta végre az első csapást a PKK táborai ellen. Két nappal később egy kisebb török szárazföldi erő hatolt be Irakba a kurdok szétszórására, Washington hallgatólagosan jóváhagyta az akciót. A PKK két évtizede azért harcol, hogy a kurdoknak saját hazájuk legyen Törökország keleti részén.

Rendeződtek a kapcsolatok

Abdullah Gül a Fehér Házban riportereknek azt mondta: Törökország folytatja az együttműködést az Egyesült Államokkal a béke, a stabilitás és a jólét érdekében. “Közös a jövőképünk” – mondta.

Ankara szerint a hidegháború óta nem voltak olyan jók a török-amerikai kapcsolatok, mint most. A korábbi években meglehetősen borús volt a két ország viszonya amiatt: Ankara nem engedélyezte, hogy az amerikai csapatok 2003-ban a területéről kiindulva vegyenek részt az Irak elleni invázióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik