Nagyvilág

Varsó nemet mond Bushnak

Az új lengyel kormány nem hajlandó addig elfogadni az Egyesült Államok által országa területére tervezett rakétapajzs telepítését, ameddig világossá nem válik, hogy ez milyen kockázatokkal jár – jelentette ki a lengyel külügyminiszter.

Ez egy amerikai, nem pedig egy lengyel projekt – fejtette ki álláspontját a tervvel kapcsolatban a lengyel külügyminiszter a Gazeta Wyborcza című lapnak adott interjúban.

Pontosan szeretnénk tudni, hogy milyen kockázatokat és milyen költségeket ró a radarállomás lengyelországi telepítése – fogalmazott Radek Sikorski külügyminiszter.

Az előző lengyek kormány elviekben támogatta az amerikai radarállomás telepítését, de hivatalos megállapodást nem kötöttek az Egyesült Államokkal – írja a The New York Times.

A lengyel védelmi miniszter a héten Washingtonba utazik és ismertetni fogja a radarállomással kapcsolatos lengyel fenntartásokat. Radek Sikorski szerint fennál annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok a novemberi elnökválasztás után elhanyagolja majd a projektet és Lengyelországnak egyedül kell majd kezelnie a radarállomás által okozott politikai hátrányokkal.

A lengyel kormány ugyanis attól tart, hogy ha enged az Egyesült Államok követelésének a radarállmást illetően, akkor az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolatai elmérgesedhetnek.

Varsó azonban nem zárkózik el teljesen a radarállomás telepítésének ötletétől. Nem félünk Irántól, és ha egy olyan erős szövetségesünk, mint az Egyesült Államok felkérést intéz hozzánk, azt nagyon komolyan vesszük – fogalmazott a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik