Nagyvilág

Megvan a koszovói kormány

A két legerősebb koszovói parlamenti párt alakít kormányt a függetlenséget követelő szerbiai tartományban - az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá Hasim Thaqi kijelölt miniszterelnök és Fatmir Sejdiu államfő.

Thaqi Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) 37 mandátumot szerzett a november 17-i választáson a törvényhozásban, míg a Sejdiu vezette Koszovói Demokratikus Szövetségnek (LDK) 25 hely jutott. A két párt tehát kényelmes többséget élvez a 120 tagú parlamentben – ahol 24 helyet a nemzeti kisebbségeknek osztottak ki -, s ez megkönnyíti számukra a kormányzást. Az albán ellenzéki pártoknak összesen 34 mandátumuk van.

Az elnök személyén volt a vita

A koalíció mégis nehezen jött létre, mert a kormányalakítási megbízást december 11-én elnyert Hasim Thaqi hosszú ideig vonakodott teljesíteni az LDK követelését, azt, hogy Fatmir Sejdiu maradjon az elnök, s mandátumát növeljék meg öt évre. Az elmúlt négy hétben volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, hogy Thaqi a választáson harmadik helyet szerzett, Bexhet Pacolli milliárdos üzletember vezette Szövetség az Új Koszovóért nevű párttal köt egyezséget, de végül maradt a szilárdabb kormányt eredményező megoldásnál.

A koalíciós egyezmény szerint a PDK adja a parlament elnökét, a miniszterelnököt és helyettesét, valamint hét minisztert. Fatmir Sejdiu meghosszabbított mandátummal – amiről Joachim Rückernek, az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK vezetőjének még rendeletet kell hoznia – államfő marad, s pártja öt miniszteri poszthoz jut.

Kisebbségi elnökök a kormányban

A nemzeti kisebbségek három helyet kapnak a tizenöt tagú kormányban. A szerbeké lesz a munka- és szociális ügyi, valamint a menekültek visszatérésével és a nemzeti kisebbségek ügyeivel foglalkozó minisztérium, a környezetvédelmi és vidékfejlesztési minisztérium élére pedig a többi kisebbség valamelyikéből választott személy kerül.

A koszovói elnökre, a parlament elnökére és vezető tisztségviselőire, valamint a miniszterelnökre és kormányára vonatkozó javaslat egy csomagban kerül a pristinai parlament elé, amely szerdán szavaz róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik