Nagyvilág

Bevetették a hadsereget a szemét ellen Nápolyban

Az olasz hadsereget vetették be hétfőn a Nápoly környékén két hete tartó szemétválság felszámolására.

A katonák bulldózerekkel érkeztek a helyszínre, hogy összeszedjék a dél-olasz nagyvárosban és a környező Campania tartománybeli településeken december 21. óta felhalmozódott szemetet, miközben a helyi lakosok úttorlaszokkal akadályozták a rendőrök munkáját, akik régen bezárt szeméttárolókat akartak kinyitni. Maguk az úttorlaszok is hulladékból, vasdarabokból, cserepekből épültek fel.

Mindenesetre Rosa Russo nápolyi polgármester Arturo Parisi védelmi miniszterrel folytatott hétfő délelőtti telefonbeszélgetése során előre minden felelősséget a hadseregre hárított, amennyiben zavargásokra kerülne sor – írta a La Repubblica című római napilap online kiadása.

A legnagyobb feszültség Nápoly Pianura külvárosában volt érezhető, ahol az elmúlt napokban a fiatalok többször is összecsaptak a rendőrökkel. Hétfőn legalább ezren próbáltak szembeszegülni, de a rendőrségi könnygáz végül megtette a hatását.

A szemétszállítást azért függesztették fel még a karácsonyi ünnepek előtt, mert megteltek a lerakóhelyek. A lakosságot bosszantották az egyre nagyobb szeméthalmok, amelyeket gyakran fel is gyújtottak, és emiatt többször is füstriadót kellett elrendelni a felszabadult mérgező gázok miatt. Ugyanakkor a régiek újbóli megnyitását sem akarják, mert azokat egészségre veszélyesnek tartják. A hétfő kora délutáni jelentés szerint egyedül Nápolyban még mindig 5200 tonnányi hulladék vár elszállításra.

A Nápoly környéki, rendszeresen ismétlődő szemétválság legalább tízéves múltra tekint vissza. A hatóságok szerint ezért a helyi bürokrácia épp annyira felelős, mint a szervezett bűnözés, amely remek üzletet látott meg a szemétszállításban. Az ügy fontosságára jellemző, hogy Romano Prodi olasz kormányfő hétfőn rendkívüli tanácskozásra hívta illetékes minisztereit olyan stratégia kidolgozás céljából, amely „egyszer s mindenkorra” megoldja a problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik