Nagyvilág

Beindult a cseh Nemzeti Gárda is

Megkezdte tevékenységét az elmúlt hét végén a cseh Nemzeti Gárda félkatonai egyesület, amelyet tavaly októberben a nacionalista Nemzeti Párt (NS) hozott létre.

„Szombaton a jelentkezők közül kiválasztották a jelölteket, akik számára elkezdődött a kilencven napos felvételi időszak” – közölte a gárda vezetése a párt honlapján.

A cseh Nemzeti Gárda novemberben kezdte meg a tagtoborzást, s a nem hivatalos információk szerint eddig több tucatnyian jelentkeztek a szervezetbe. Az érdeklődőknek önéletrajzot kellett beküldeniük, majd beszélgetésen vettek részt a gárda parancsnokságának tagjaival. A kiválasztottak számára most elkezdődött a felvételi időszak, de annak részletei nem ismeretesek.

Ivan Langer cseh belügyminiszter már korábban bejelentette: a minisztérium rendkívül veszélyesnek tartja a dolgot, és nagy figyelemmel fogja követni a gárda tevékenységét.

„A csoportosulás minden lépését éberen figyelni fogjuk. Nagyon komoly dolognak tartom, amely számomra teljességgel elfogadhatatlan. A rendőrség új vezetésének következetesen ügyelnie kell a törvények betartására, s megsértésük esetén határozottan be kell avatkoznia” – közölte novemberben Langer.

A cseh belügyminiszter csak azután nyilatkozott, hogy Ivan Gasparovic szlovák államfő a pozsonyi rádióban bírálta Prágát, hogy az még csak nem is reagált a szervezet megalakulására. „A cseh fél nem fogadhatja el szó nélkül, hogy ilyesvalami születik” – nyilatkozott Gasparovic.

A cseh Nemzeti Gárda megalakulását október 28-án jelentette be Prágában a cseh Nemzeti Párt, amelyet a mértékadó médiák szélsőségesnek és újfasisztának minősítenek. A Nemzeti Gárda első egysége hivatalosan 2008. október 28-án, Csehszlovákia megalakulásának 90. évfordulója alkalmával tenné le esküjét, s kezdené meg tevékenységét. A cseh Nemzeti Gárda első parancsnoka, Michal Kubík tagja a Nemzeti Párt szűkebb vezetésének.

„Ez egy szervezett félkatonai csoport, amely nemcsak gyűléseinken fog szolgálatot teljesíteni, hanem katasztrófák esetén is” – állítja Petra Edelmannová, a Nemzeti Párt elnöke.

„A Nemzeti Gárda segítséget fog nyújtani a természeti katasztrófáknál, azok következményeinek eltávolításakor, továbbá őrző és védő feladatot lát el mindenütt, ahol azt az elnyomott és veszélyeztetett csehek, illetve morvák kérni fogják” – olvasható a gárda parancsnokának a honlapon közzétett nyilatkozatában.

A cseh Nemzeti Gárda létrehozásának szükségességét alapvetően három okkal magyarázzák a cseh jobboldali szélsőségesek: a rendőrség képtelen biztosítani a lakosság biztonságát és nyugalmát; a védelmi miniszter megszüntette a katonai mentőegységeket; a többségi lakosság fél a kisebbségektől és a bevándorlóktól.

A cseh Nemzeti Gárdát katonai elvek alapján szervezték meg, de nincs felfegyverezve. A gárda tagjai feladatukat önkéntes alapon, térítésmentesen végzik – írja a honlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik