Nagyvilág

A globalizáció ellen szólt a pápa

Az emberiség megmentésének egyik eszköze az egyszerűbb életmód lehet – mondta XVI. Benedek Vízkereszt napján. A katolikus egyházfő szerint a jólét igazságosabb elosztásához bátor emberekre van szükség.

A globalizáció nem jelenti a világrend szinonimáját, épp ellenkezőleg – hangoztatta XVI. Benedek a római Szent Péter bazilikában bemutatott szentmisén. A gazdasági uralomért, az energiahordozókért, a vízért és a természeti kincsekért vívott harcok azoknak a munkáját nehezítik, akik megpróbálnak egy igazságos és szolidáris világot felépíteni. Ezért van szükség a világ értékeinek igazságosabb elosztására.

A pápa szerint a világnak reménységre van szüksége, amely lehetővé teszi, hogy a tömegek jóléte fontosabb legyen, mint kevesek fényűzése.

Egyúttal lándzsát tört az egyszerű életmód mellett. “Ha hiányzik az igaz remény, akkor az emberek a boldogságot a fölösleges dolgokban, az ivásban, a kicsapongásban keresik, tönkretéve magukat és a világot” – fogalmazott az egyházfő. Szerinte ezért a mértékletesség nem csupán aszkétai erény, de az emberiség megmentésének egyik eszköze is.

Nyilvánvalónak nevezte XVI. Benedek, hogy a fejlődés igazságos és fenntartható modelljét csak józan életvitellel lehetséges létrehozni, amely a jólét igazságosabb elosztását célzó komoly elszántsággal párosul. Ehhez bátor emberekre van szükség, olyanokra, mint a háromkirályok voltak, akik hosszú útra vállalkoztak egy csillagot követve – kapcsolta össze a jelent és a bibliai múltat a pápa.

Vízkereszt napján a keresztény egyházak a napkeleti bölcsekre (a “háromkirályokra”) emlékeznek, akik Máté evangéliuma szerint Betlehemben ajándékokkal hódoltak az újszülött Jézus Krisztusnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik