Nagyvilág

Bénítja Európát a jég

Európa-szerte fagy és havazás bénítja az életet, de hasonló hírek érkeztek az Egyesült Államok több vidékéről, sőt Iránból is havazott, néhány városban húszéves szünet után.

Berlinben sokan elcsúsztak

A szinte szakadatlan ónos eső és a fagy következtében jégpályákká váltak az utak a hét végén Németország több tartományában, a rendkívüli időjárás egyedül Berlinben csaknem 500 sérültet követelt.

A tűzoltók és a rendőrség közlése szerint a főváros mellett elsősorban Bajorországban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Szászországban és Brandenburgban történt számos közlekedési baleset. Berlinben a sérültek túlnyomó többsége a gyalogosok közül került ki, akik a tükörsima jéggel borított járdákon, illetve az úttesten szenvedtek balesetet.

Jegesek a cseh sztrádák

Súlyos közlekedési gondokat okozott vasárnap Csehországban az éjjeli sűrű havazás és az azt követő ónos eső. Országszerte számos baleset történt, amelynek már legalább három halálos áldozata is van. A magyarok által is gyakran használt Prága-Brünn autópályát (D1) is hó, illetve jég borítja, és több szakaszon sűrű köd is nehezíti a forgalmat.

Prágában is mintegy 15-20 centiméteres hó esett, az utak csúszósak, jegesek. Nyugat- és Észak-Csehországban ónos eső esik, amely gyorsan ráfagy az úttestre, míg Dél-Morvaországban sok helyen sűrű köd van.

Szlovákia megbénult

Ónos eső, hó, eső bénította meg a közúti közlekedést vasárnap délelőtt szinte egész Szlovákiában. Az ország déli területein már kora délelőtt vastag jégréteg borította az utakat, a magasan fekvő területeken pedig hó nehezíti a közlekedést. A legtöbb helyen a szórás sem segít, mert a szemerkélő eső azonnal ráfagy az útra. A hegyi hágók járhatatlanok, az ország útjain számos baleset történt, így a helyszínelés még inkább lassítja a forgalmat.

Belgrád jégpáncélban

Jégpáncélba fagyva ünnepli a Juliánus naptár szerinti ortodox karácsonyt Belgrád. A szerbek legnagyobb családi és vallási ünnepére megdermedt a város. A pénteki és szombati ónos esők nyomán vált kritikussá a helyzet. A fő közutakat megtisztították, a tömegközlekedés nem állt le, autóval – a kevésbé takarított elővárosi részeken is – járható a város, de a járdák tisztítására már nem jutott erő.

Ezt jelzi az is, hogy az utolsó hivatalos adat szerint pénteken és szombaton kora délutánig majdnem ötszáz, az utcákon csonttörést szenvedett embert szállítottak a belgrádi kórházakba.

Rekordhideg Bulgáriában

Nyolcra emelkedett Bulgáriában a rendkívüli hideg halálos áldozatainak száma. Szombaton egy 64 éves őr fagyott meg az ország déli részén fekvő Pazardzsik megyében. Ugyanakkor a helyzet kezd normalizálódni: már feloldották az ítéletidő miatt csütörtökre és péntekre kihirdetett rendkívüli állapotot az északi Rusze és az észak-keleti Dobrics megyében, s megindult a közlekedés is.

Vasárnapra már csak négy helység maradt elektromos áram és három víz nélkül a hét közepén bekövetkezett jelentős havazásnak köszönhetően. Vasárnapra jelentősen emelkedett a hőmérséklet Bulgária középső részén.

—-Ítéletidő Amerikában—-

Erős széllel, heves esővel és sűrű havazással járó viharok csaptak le az Egyesült Államok nyugati részére helyi idő szerint szombaton. A rendkívüli időjárás legkevesebb három ember halálát okozta. Az egyik halálos áldozat egy nő, akit Los Angeles térségében magával sodort a kocsija körül hömpölygő víz. A másik egy férfi, akinek az életét egy lezuhanó faág oltotta ki Oregon államban.

A Nevada állambeli Reno közelében a nagy mennyiségű csapadék miatt átszakadt egy csatorna töltése és víz öntött el mintegy nyolcszáz házat. Megközelítőleg 3500 lakosnak kellett elhagynia a területet emiatt. Több tucatnyi embert helikopterekkel és csónakokkal menekítettek ki az elárasztott körzetből. Kalifornia középső és északi részén, valamint Oregonban összesen 400 ezer háztartásban idéztek elő több órás áramkimaradást a viharok. Kalifornia északi részén, a Sierra Nevada hegységben sűrű havazás és 160-240 kilométer/óra sebességű szél hátráltatja a közlekedést.

Havazott Iránban

Évek óta nem tapasztalt erős havazás bénította meg a közlekedést vasárnap Iránban, ahol több légi járatot töröltek és számos utat lezártak. A teheráni repülőtérről induló és oda érkező valamennyi járatot törölték – közölte a légi közlekedési hatóság szóvivője. Ezenkívül további 15 iráni repülőtéren töröltek járatokat.
A havazás Irán északi, nyugati és középső térségeit érinti. Egyes északnyugati városokban 20 éve nem láttak havat a helyiek. Több ezer autós rekedt a nagy hó miatt járhatatlanná vált utakon, a rendőrség mecsetekben és más épületekben igyekezett őket elhelyezni. Teheránban és más városokban is bezárták az iskolákat, és azt tanácsolták a gyerekeknek, hogy maradjanak otthon az ítéletidőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik