Nagyvilág

A kenyai elnök kész nemzeti egységkormányt alakítani

Mwai Kibaki kenyai elnök kész nemzeti egységkormányt alakítani, hogy megoldja a választások nyomán kialakult helyzetet.

Kibaki ezt Jendayi Frazer amerikai külügyi államtitkár-helyettessel közölte, akivel szombaton mintegy 90 perces megbeszélést folytatott. Az elnöki sajtószolgálat vezetője szerint Frazer – aki néhány órával korábban már tárgyalt Raila Odingával, az ellenzék vezetőjével – most újabb találkozót tervez az ellenzéki politikussal.

Odinga egy sajtóértekezleten kijelentette, hogy – egyelőre – nem kapott semmilyen hivatalos ajánlatot a kormánytól. “Álláspontom nem változott. Tárgyalásos rendezést szeretnénk. A kiindulási pont az, hogy Mwai Kibaki törvénytelenül került az elnöki székbe. Államfőként nem is jöhet a tárgyalóasztalhoz” – mondta.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter egyébként pénteken az RTL francia rádióban hangoztatta, hogy teljes mértékben elcsalták a kenyai elnökválasztást. Azokat a bizonyítékokat nem nevezte meg, amelyek erre a következtetésre vezették, de hangsúlyozta, az amerikaiak és a britek, akik jól ismerik az országot, szintén ezen a véleményen vannak.

Kenyában december utolsó napjaiban zavargások törtek ki, mert az ellenzék szerint Kibaki csak csalással tudta elérni újraválasztását. A zavargásokban legalább 360 ember veszítette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik