Nagyvilág

Obama és Huckabee nyert Iowában

Barack Obama illinois-i szenátor biztosan nyerte meg az iowai demokrata jelölőgyűléseket csütörtökön az amerikai előválasztások első fordulójában, Mike Huckabee volt arkansasi kormányzó pedig a republikánus elnökjelöltségre pályázó politikusok között szerezte meg nagy előnnyel az elsőséget.

Az első fekete bőrű amerikai elnök címére pályázó Obama ezzel megtette az első lépést a demokrata jelöltség megszerzése felé, visszavetette az országosan vezető Hillary Clinton lendületét az előválasztási kampányban – számolt be a szavazatok több mint háromnegyedének feldolgozottsága alapján az NBC televízió.

Az elsősorban a fiatal szavazók támogatásának megnyerésére törekvő Obama és az idősebb választók, valamint a nők voksaira pályázó volt first lady legközelebbi nagy összecsapása jövő héten kedden, New Hampshire-ben lesz, ahol a két politikus népszerűsége megközelítőleg azonos.

A CNN értékelése szerint Obama drámai győzelmet szerzett, nagyot lépett abba az irányba, hogy történelmet írjon. Elemzők szerint a több mint 50 éve nem tapasztalt nyitottságú versengésben ha Obama megnyeri a jövő heti New Hampshire-i előválasztásokat is, akkor nagy eséllyel haladhat tovább a következő nagy megméretés, Dél-Karolina felé, ahol a szavazók több mint fele afroamerikai.



Obama és Huckabee nyert Iowában 1

Obamával örül családja is (fotó: MTI)


Nem a pénz döntött

Mike Huckabee meggyőző többséggel szerezte meg az első helyet Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó előtt. A baptista lelkész aznap úgy nyilatkozott, hogy “Iowában az üzenet számít, nem lehet szavazatokat vásárolni”. Mint a CNN felhívta a figyelmet, Huckabee könnyedén túlszárnyalta gazdag üzletember vetélytársát, Romney-t, aki nála nagyságrendekkel több pénzt költött kampányára.

Huckabee további sorsa kétséges, mert iowai sikerében minden bizonnyal döntő szerepük volt a nagy súllyal bíró evangelikus, vallásos konzervatív szavazóknak, akiknek New Hampshire-ben már kisebb a lakosságon belüli aránya. Utóbbi államban Huckabee-t népszerűségben megelőzi Romney és John McCain arizonai szenátor.

Clinton a második

A Fox News hírcsatorna közlése szerint a demokrata voksok 95 százalékos feldolgozottsága mellett Obama 37, Clinton és John Edwards volt észak-karolinai szenátor 30-30 százalékot kapott. A republikánus eredmény 76 százalékos feldolgozottság mellett: Huckabee 34 százalék, Romney 25 százalék és McCain, valamint Fred Thompson volt tennessee-i szenátor 13-13 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik