Külföld

Olasz halászokat fogtak a horvátok

admin
admin

2008. 01. 03. 16:02

Illegális halászat miatt a horvát haditengerészet az ország felségvizein csütörtökön elfogott egy olasz halászhajót.

Ez az első ilyen incidens azóta, hogy Zágráb halászati és környezetvédelmi övezetet létesített az Adriai-tengeren. A horvát közlekedési és tengerészeti minisztérium tisztviselője elmondta, hogy a haditengerészet Palagruza szigetétől keletre fogta el az olasz halászhajót, amely illegálisan tartózkodott a horvát vizeken.


A hajót az ügy kivizsgálásának idejére Vis sziget kikötőjébe vontatták. A vizsgálatot követően a városi bíróság valószínűleg illegális halászat miatt szab majd ki bírságot a kapitányra és a legénységre. Horvátország korábban közölte, hogy január 1-től környezetvédelmi és halászati övezetet hoz létre – joghatóságát kiterjesztve területi vizein túlra, egészen az Adriai-tenger felezővonaláig, hogy megőrizze a halállományt és korlátozza a környezetszennyezést.


A lépés, amely bevett nemzetközi gyakorlaton alapszik, feszültséget váltott ki Horvátország szomszédaival. Olaszország és Szlovénia nyomást gyakorolt Zágrábra, hogy ne léptesse hatályba az új övezetről szóló döntését, amíg nem születik közös megállapodás a kérdésben. Az unió is védelmére kelt tagországainak, és arra szólította fel Zágrábot, hogy az EU-országokat ne érintsék a korlátozások, továbbá figyelmeztetett: a csatlakozási tárgyalások láthatják kárát egyoldalú döntésének.


Horvátország jelezte ugyan, hogy tompíthat a halászati előírásokon, de döntés nem várható január közepéig, amikor is Ivo Sanader várhatóan megalakítja új koalíciós kormányát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.