Nagyvilág

Kenyában testőrök védik a turistákat

Kenya eddig sem számított túl biztonságos országnak, igaz, a turisták védelméről eddig gondoskodni tudtak. Mára viszont szinte valamennyi nyugati ország felhívta polgárai figyelmét: ne utazzanak az afrikai országba, ahol a polgárháború miatt százak haltak meg és tízezrek váltak otthontalanná az egyébként is nyomorban élő országban.

Csütörtökön is folytatódtak a zavargások Kenyában. A Times helyszíni tudósítója szerint a főváros, Nairobi teljesen kihalt szellemvárossá vált, az addig tömött utcákon senki sem jár. Ám az erőszak ismét fellobbant a szlömben, ahol a két tábort támogatók millióinak otthonai vannak.

Eddig több mint 300 embert öltek meg és 70 ezren váltak hajléktalanná a választásokat követő zavargások nyomán.

Elszigetelt turisták

A turistákat egyébként eddig igyekeztek elszigetelni: a luxusszálloda-komplexumok dupla kerítésén kívüli Kenyából nem sokat láthattak. Ferenc, aki 2003 tavaszán töltött Mombasától északra pár hetet, a FigyelőNetnek elmondta: a hat szállodából álló komplexumon kívül nem volt semmi, nem voltak települések, lakott területek. A személyzetet is több száz kilométerről szállították a helyszínre, nap mint nap.

„A területet, ahol mi voltunk, egy hatalmas dupla kerítés védte őrtoronnyal. Ha külső programra, például szafarira mentünk, géppisztolyos testőrök és kutyák védték a minket szállító karavánt. A városnézés alkalmával sem nagyon lehetett elcsavarogni, az idegenvezető figyelmeztetett, hova nem szerencsés elmenni” – mesélte Ferenc. Hozzátette: a repülőtérről a szállodáig vezető út megdöbbentő volt, a szennyvíz az utcákon folyik, az emberek pedig olyan házakban laknak, amelyeknél – mint Ferenc fogalmazott – még a tyúkól is jobb.

Nem tanácsos odamenni

Nagy-Britannia még hétfőn tanácsolta azt az európai kormányoknak, ha nem szükséges, polgáraik ne utazzanak az észak-afrikai ország konfliktusos részeire. Ilyenként emeli ki különösen Nairobit, Kisumut, Kakamegát, Kerikót, Eldoretet, valamint a turisták által kedvelt Mombasa Kisauni részét, illetve a várostól délre elterülő területeket. Ezt követően Ausztria, Dánia, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Portugália és Svédország is felhívta polgárait, inkább mondják le útjukat, ehhez szintén 31-én a magyar kormány is csatlakozott.

A Kenyai Turisztikai Szövetség (KTF) ugyanakkor aggodalmának adott hangot. Az ország legnagyobb direkt és indirekt munkaadója, így a mostani zavargások miatti kiesés jelentős problémákat okozhat az államnak.

A választáson kaptak össze

A zavargások azt követően törtek ki, hogy választási csalás gyanúja merült fel a december 27-i választáson. Mind Mwai Kibaki hivatalban lévő kenyai elnök, mind pedig fő ellenfele, Raila Odinga, az ellenzék vezére az elnökválasztás győztesének mondta magát a voksolás után. Az ellenzék azzal gyanúsította meg a kormányt, hogy manipulálja a szavazatszámlálást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik