Nagyvilág

Kenya miatt éhezik Afrika?

A kenyai zavargások megbénították az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) térségbeli hatékonyságát, akadályozzák a segélyek eljuttatását a szomszédos Ugandába, Szudánba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba.

A WFP kelet- és közép-afrikai segélyszállítmányainak legtöbbje a kenyai Mombasa kikötőjébe érkezik, de a kenyai erőszak miatt a teherszállítmányok vesztegelnek, a fuvarozók nem hajlandók kíséret nélkül útnak indítani a teherautókat.

Peter Semerdon, a WFP szóvivője szerint néhányan útra keltek ugyan Mombasából, de fennakadtak az ellenőrző pontoknál és az úttorlaszoknál. Jelenleg több tucat segélyszállítmány vesztegel szerte Kenyában. A kenyai biztonsági erők vállalkoztak kisebb WFP-konvojok kíséretére, amelyek az etnikai villongások miatt Rift Valley tartományban rekedtek.

A szóban forgó tartomány volt az utolsó állomás az Ugandába és Dél-Szudánba irányuló segélyszállítmányok útján, most viszont a terület rendkívül kegyetlen etnikai villongások színhelyévé vált. A WFP a kenyai vöröskereszt révén közel négyszázezer menekülthöz tudja eljuttatni a segélyeit, illetve a kenyai kormány is gabonával látja el azokat, akik az erőszak miatt kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az országos önkéntes hálózattal rendelkező vöröskereszt elsőként tudott válaszolni a váratlan válsághelyzetre, de segítséget nyújtanak az egyházak is, amelyek oltalmat nyújtanak a menekülteknek. Lassan más szervezetek is megtalálják a segélyezés módját, de arra figyelmeztetnek, hogy az ingatag helyzet és a folytatódó erőszak miatt egyszerűen nem férnek hozzá a szükséges segélyforrásokhoz.

A WFP viszonylag gond nélkül el tudja juttatni szállítmányait Szomáliába: a segélyt szállító hajókat francia hadihajók kísérik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik