Nagyvilág

Fellángolt az erőszak Srí Lankán

A Srí Lankán immár 25 éve tartó polgárháború minden bizonnyal a legvéresebb szakaszához érkezett azt követően, hogy a kormány szerdán felmondta a szakadár tamil lázadókkal hat éve kötött tűzszünetet.

A Srí Lanka-i kormány szerdán döntött úgy, hogy hivatalosan felmondja a tamil lázadókkal csaknem hat évvel ezelőtt kötött tűzszüneti megállapodást, mert a dél-ázsiai országban egyre terjedő erőszakos cselekmények szerinte feleslegessé teszik az egyezményt. A kormány szerint tamil lázadók a tűzszünetet csupán ürügyként használták arra, hogy erőiket egyesítsék és fegyvereket gyűjtsenek.

Nyílt háború

A helyzet nyílt háborút jelent, a kormány lemondott a békés megoldásról, és teljes katonai fellépésre készül a lázadókkal szemben – írja a Reutersre hivatkozva a The New York Times. Ha ez megtörténik, az tíz évvel visszaveti a sokat szenvedett Srí Lankát – vélik a Reuters elemzői, hozzátéve, hogy a harcoknak nincs egyértelmű győztese, ami ahhoz vezethet, hogy további hosszú évekig elhúzódik a háború.

A Srí Lanka-i kormány 2002 februárjában norvég közvetítéssel kötött tűzszünetet a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezettel. A megállapodás mindkét félnek lehetővé teszi az egyezmény egyoldalú felmondását, de kiköti, hogy erről két héttel korábban hivatalosan értesíteni kell a norvég kormányt. A Srí Lanka-i kormány hamarosan elküldi az erre vonatkozó értesítést Oslóba.

Tűzszünet, közvetítéssel

A tűzszüneti egyezményt aláírása pillanatában a legjobb eszköznek tekintették arra, hogy tartósan véget vessenek a dél-ázsiai szigetországban akkor már évtizedek óta dúló polgárháborúnak, a kormányerők és a szingaléz többségű országban a tamil kisebbség független államának létrehozásáért küzdő LTTE harcának. A megállapodást a nemzetközi közösség is erőteljesen támogatta, főleg az Egyesült Államok, Japán, az Európai Unió és India.

A Srí Lanka-i tűzszünet azonban lényegében darabjaira hullott azóta, hogy Mahinda Radzsapaksze elnök 2005 végén hivatalba lépett, a nacionalista politikus ugyanis a kemény kéz politikájának híve az általa terroristának titulált személyekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik