Nagyvilág

Keresztény-muzulmán találkozót tartanak Rómában

admin
admin

2008. 01. 02. 16:33

Katolikus és muzulmán hittudósok párbeszédét tervezik tavasszal Rómában, jelezve, hogy múlóban a feszültség, amelyet a pápának az iszlámra és a szent háborúra tett 2006-os megjegyzései váltottak ki.

A találkozó javaslata XVI. Benedek hivatalos válasza 138 mohamedán hittudós októberi nyílt levelére, amelyet hozzá és más keresztény vezetőkhöz intéztek. A levél azt sürgette, hogy a két fél képviselői dolgozzák ki az egyistenhit közös elvi alapját.

A megbeszélés előkészítése februárban vagy márciusban kezdődik, amikor három muzulmán hittudós Rómába utazik – jelentette be Jean-Louis Tauran bíboros, a vallásközi párbeszéd pápai tanácsának a vezetője. A tanácskozás dátumát a bíboros még nem tudta megmondani. A napirenden három fő pont szerepel majd: minden egyes személy méltóságának tisztelete, a kölcsönös megértésen alapuló vallásközi párbeszéd és a fiatalok türelemre intése.

Benedek pápa 2006-ban felingerelte a moszlimokat, amikor egy beszédében középkori szövegeket idézett, amelyek szerint Mohamed próféta egynémely tanításai „rosszak és embertelenek”. Különösen azok, amelyek a hit karddal való terjesztését parancsolják. A pápa később kijelentette, hogy mélyen sajnálja, ahogy az idézetekre reagáltak, mivel azok az idézetek nem az ő véleményét tükrözték.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.