Nagyvilág

Elhalasztják a pakisztáni választásokat

Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása és az azóta dúló erőszakos események miatt február 18-ára halasztották a pakisztáni parlamenti és tartományi választásokat.

A zavargások súlyosan érintették a szavazás előkészületeit az ország négy tartományában, egyebek mellett napokon át szünetelt a szavazólapok nyomtatása – magyarázta a halasztást az országos választási bizottság elnöke.


Az erőszakos megmozdulások különösen Bhutto szűkebb pátriáját, Szindh tartományt sújtották. A tüntetők tíz választási irodát felgyújtottak, a hatóságok a hadsereget is bevetették. Pervez Musarraf elnök szerda este szózatot fog intézni a nemzethez, amelyben az előzetes hírek szerint nyugalomra és az egység megőrzésére fogja felszólítani a lakosságot.


Az ellenzék szerint a hatóságok a kormánypártnak, az államfő szövetségesének szeretnének segíteni a halasztással. Sokak meggyőződése szerint, ha a tervezett időben tartanák a voksolást, sok választó szimpátiaszavazásnak tekintené azt Bhutto ellenzéki pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) mellett.


A PPP kereken elutasította a választások elhalasztását. A legerősebb ellenzéki formáció egyik illetékese, Babar Avan azt mondta, hogy Musarraf a vereségtől fél, és az intézkedés miatt az ellenzék hívei újra utcára vonulhatnak, és zendülések törhetnek ki. A szavazás elhalasztása csak ürügy, hogy időt nyerjenek és megtalálják a megfelelő eszközöket a választások elcsalására – tette hozzá. Ennek ellenére Bhutto pártja részt vesz a választásokon.


A másik fő ellenzéki erő, a Navaz Sarif volt kormányfő vezette Pakisztáni Nemzeti Liga-Navaz (PML-N) szerint Musarraf azt reméli a halasztástól, hogy közben elpárolog a választóknak a politikai gyilkosság felett érzett dühe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik