Nagyvilág

Milliók ünnepeltek az utcán világszerte

Egymilliónyian nézték meg a helyszínen a sydneyi lés New York-i tűzijátékot, Pekingben az olimpia szervezői rendeztek zenés-táncos ünnepséget, Bagdadban pedig először ünnepelték meg nyilvános rendezvényekkel az újévet az ország 2003. márciusi amerikai megszállása óta.

A világ legtöbb pontján vigassággal, látványosságokkal és jókívánságokkal köszöntötték az emberek a 2008-as évet, de ahol rendszeresek az erőszakos cselekmények, ott ez az óév végén, az új év kezdetekor is nyilvánvaló volt, mert szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Thaiföld egyik üdülőhelyén, Szungaj Kolokban, ahova főleg malajziai turisták járnak, feltételezett muzulmán lázadók felrobbantottak öt pokolgépet, és megsebesítettek 27 szilveszterező turistát.



Milliók ünnepeltek az utcán világszerte 1

KÉPGALÉRIA: Sidney-ben egymillióan nézték a tûzijátékot

Bagdadban olyasmi történt, amire Irak megszállása óta nem volt példa: viszonylagos nyugalomban telt az óév utolsó napja, és az emberek nyilvános rendezvényeken ünnepelték az új év eljövetelét. A két legnevesebb szálloda, a Palestine és a Sheraton bálterme teljesen megtelt szilveszter este.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Több európai országban is fontos változásokkal kezdődött 2008. Franciaország számára például szinte forradalommal ér fel, hogy január 1-jétől a nyilvános épületekben és intézményekben tilos a dohányzás, és betiltják a füstölést a vendéglátóhelyeken újabb nyolc német tartományban is, a korábbi három után. A még hiányzó öt tartomány a nyáron követi a példájukat. Két újabb európai uniós tagország vezette be az eurót: Málta és Ciprus, amivel 15-re nőtt a közös európai pénzt használó tagországok száma a 27-ből. A párizsi ünnepségek a Champs-Elysées és az Eiffel-torony köré összpontosultak, és a környéken 4500 rendőr és mentő járőrözött, illetve állt készenlétben.

A viszonylag enyhe időben százezrek köszöntötték hagyományosan, színvonalas rendezvénysorozat keretében az osztrák főváros utcáin az újévet – jelentette Rácz Péter, az MTI tudósítója. A szervezők szerint több mint hatszázezren – köztük külföldi turisták tízezrei – szállták meg a belvárost, hogy az óesztendő utolsó óráit a szabadban, a színes forgataggal együtt töltsék. Éjféltájt sziporkázó tűzijátékok és petárdák robaja töltötte be az egész várost.

Moszkvában több mint ötvenezer ember gyűlt össze a Vörös téri koncert és tűzijáték megtekintésére.

Londonban becslések szerint 400 ezren nézték a rendkívül nagyszabású tűzijátékot, amely a parlament híres toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjára kezdődött. A rakétákat a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról, illetve a folyón fel-alá száguldozó rendőrségi gyorsnaszádokról lőtték fel. A magas szintű terrorkészültség miatt 3500 rendőr felügyelte a londoni ünneplést, de csak néhány ittas rendbontó miatt kellett közbelépniük.

Terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot. Belgiumban karácsony előtt fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe, miután rövid időre őrizetbe vettek 14 személyt, azzal a gyanúval, hogy egy bebörtönzött terrorista kiszabadítását tervezték. Valamennyiüket el kellett engedni, mert nem volt ellenük elég bizonyíték, de a hatóságok ennek ellenére érvényben hagyták a készültségi állapotot.

—-A pápa a nemiségről szólt—-

XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában tartott év végi hálaadó miséjén komor hangnemben beszélt arról, hogy az ifjúság egy jó részében a nemiség közhelyszerűvé vált, viszont hiányzik belőlük a hit.

A New York-i Times Square-en századszor ereszkedett alá az égből az újév beköszöntét jelző kristálygömb, amit több mint egymillió ember nézett meg a helyszínen. Egy tonna konfetti hullott rájuk. A zenét Carrie Underwood, Miley Cirus, Lenny Kravitz és Kis Rock szolgáltatta. Száz évvel ezelőtt, a hagyomány kezdetekor, a kristálygömb még egy fából és vasból készült, 100 darab 25 Wattos izzóval felszerelt, 350 kilogrammos gömb volt, ma már egy Waterford-kristállyal borított, csaknem tízezer fénydiódával telerakott, energiatakarékos szerkezet, amely kaleidoszkóp módjára ezerféle színben pompázik.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!


Rio de Janeiróban mintegy kétmillió ember nézte meg a tűzijátékot a híres tengerparti részen, a Copacabanán. Sao Paulóban 2,3 millióan ünnepeltek Brazília pénzügyi központjában, az Avenida Paulistán.

Kínában ezrek vándoroltak a hideg idő ellenére a Peking szívében fekvő millenniumi emlékműhöz, ahol színpompás tűzijáték, énekes és táncos produkciók szórakoztatták a közönséget. Hatalmas üdvrivalgás köszöntötte a színpadra lépő Liu Hsziangot (Liu Xiang), a kínai olimpikonok sztárját. A sportolótól azt várja az egész ország, hogy augusztusban megismétli az athéni játékokon aratott szenzációs diadalát, és újból aranyérmet nyer a 110 méteres gátfutásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik