Nagyvilág

A legvéresebb évet zárták az amerikaiak Irakban

A legvéresebb év volt a tavalyi az amerikaiak számára Irakban az invázió óta, s noha június óta jelentősen csökkent a halálesetek száma, így is 896 katona esett el a francia hírügynökség összesítése alapján.

Decemberben 21 amerikai katona halt meg, miközben májusban még 126-an jutottak erre a sorsra. A korábbi legnagyobb éves veszteség 2004-ben volt, amikor 846 katona halt meg. 2007. december 31-gyel bezárólag összesen 3901-re tehető az elhunyt katonák, illetve a Pentagon odaveszett alkalmazottainak a száma Irakban.

A veszteségeknek az év második felében mutatkozó csökkenését a januárban küldött katonai erősítés fellépésének javára írják, de fontos szerepet játszott benne a szunnita milíciák mozgósítása a terroristák ellen, valamint az is, hogy Moktada asz-Szadr erős síita milíciája tűzszünetet hirdetett.

Ami az iraki veszteségeket illeti, 2006 februárja óta a mostani december volt a legkevésbé véres hónap, 568 áldozattal. Ebből 480 volt civil, a többi katona és rendőr. Az erőszak 2007 januárjában hágott a tetőfokára, amikor 1992 halálos áldozatot követeltek a vallási közösségek közötti leszámolások a belügyi, a védelmi és az egészségügyi minisztérium összesített adatai szerint. A háború kezdete óta bekövetkezett összes iraki veszteség száma viták témája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik