Nagyvilág

Terrormerénylettől tart Brüsszel

A terrorveszély miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot. A karácsonyi ünnepek előtt őrizetben vett személyek a brüsszeli metró feltérképezéséről, illetve szemétgyűjtőkben elhelyezhető kisebb pokolgépekről beszéltek egymással telefonon.

A belga rendőrök 14 embert vettek őrizetbe, majd közölték: az összeesküvők ki akarták szabadítani börtönéből Nizár ben Abdel-Azíz Trabelszit, aki 2001-ben előkészületeket tett egy belgiumi amerikai katonai támaszpont elleni öngyilkos robbantásos merényletre, és ezért 10 évre ítélték. Ráadásul a csoport tagjai decemberben már arról beszéltek, hogyan lehet feltérképezni a brüsszeli metrót és annak biztonsági infrastruktúráját. Nyílt utalásokat tettek a londoni metrón elkövetett véres merényletekre – értesült a La Derniere Heure című belga bulvárlap.


Fokozott intézkedések


A hatóságok terrortámadás előkészületére utaló jeleket érzékeltek, ezért megerősítették a stratégiai fontosságú intézmények védelmét, valamint fokozták a rendőri jelenlétet a nagy forgalmú helyeken a karácsonyra készülő Brüsszelben. A fokozott biztonsági intézkedések ma is érvényben vannak, és január 3-ig ezen nem is akarnak változtatni. Az operatív stáb január 3-án ül össze, hogy döntsön arról, szükségesek-e még a fokozott biztonsági intézkedések.


A 14 személyt alig egy nap fogva tartás után elengedték, mert a vizsgálóbíró nem talált elég indokot az előzetes letartóztatásra. A hatóságok a házkutatások során sem fegyvert, sem robbanóanyag készítésére szolgáló eszközöket, anyagot nem találtak. A bulvárlap úgy tudja, hogy a szóban forgó személyek tesztelni akarták a rendőrség reagálóképességét, és arról beszéltek, hogy ebből a célból kisebb pokolgépeket kell elhelyezni szemétgyűjtőkben.


Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint a rövid időre őrizetbe vettek közt volt Malika el-Arud, annak az öngyilkos merénylőnek a marokkói származású özvegye, aki 2001-ben megölte Ahmed Sah Maszudot, a tálibokkal szembenálló afgán ellenzéki Északi Front parancsnokát. Malika el-Arud belgiumi lakos, és 2003-ban egy brüsszeli bíróság felmentette őt a Maszud-gyilkosság ügyében. Idén júniusban azonban Svájcban elítélték a nőt – igaz, hogy három évre felfüggesztve kapott csupán fél év büntetést -, mert új férjével együtt támogatott egy olyan bűnszervezetet, amely al-Kaida közleményeket – valamint “kivégzésekről” szóló videofelvételeket – terjesztett az interneten.

Elmarad a tűzijáték

Belgiumban a terrorveszély miatt karácsony előtt életbe léptetett biztonsági intézkedések miatt törölték a hagyományos brüsszeli szilveszteri tűzijátékot. Sőt, a belvárosi ünnepi vásár is hamarabb bezárt, csakúgy, mint a közeli jégpálya.


Jelenleg is megerősített rendőri jelenlét tapasztalható Brüsszelben, és hatványozott éberséggel őrzik a stratégiai fontosságú épületeket, illetve objektumokat – beleértve a NATO székházkomplexumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik