Nagyvilág

Kedden döntenek a pakisztáni választásokról

A pakisztáni központi választási bizottság azt javasolja az iszlámábádi kormánynak, hogy meghatározatlan időre halassza el az eredetileg január 8-ára kitűzött parlamenti választásokat - közölte hétfőn Kanvar Dilsad, a bizottság titkára újságírókkal.

A tisztségviselő szerint a halasztásra a Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolását követő zavargások miatt van szükség. Az esetleges halasztásról a döntést kedden jelentik be, a bizottság azonban ajánlását már megküldte a kormánynak – tette hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő pedig közölte, hogy a választásokat minden bizonnyal legalább négy héttel elhalasztják a Bhutto életét kioltó merénylet és az azt követő zavargások miatt. Egy szintén névtelenül nyilatkozó kollégája pedig hozzátette: a randalírozók több mint 40 választási irodát megrongáltak az egyik tartományban.

A meggyilkolt ellenzéki vezető pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) e bejelentésekre reagálva azonnal közölte, hogy elutasít minden halasztást, mert az csak ellenfeleinek használna. A Pakisztáni Néppárt a meggyilkolt Benazir Bhutto 19 éves fiát, Bilavalt nevezte ki vasárnap a párt új elnökének, akinek az apja, Aszif Ali Zardari pedig a PPP társelnöke lesz.

Nyugati kormányok szintén azt szeretnék, ha a választások nem szenvednének nagyobb halasztást, mert a voksolásban a pakisztáni demokrácia helyreállításának és a Pakisztánban menedéket találó terroristák elleni sikeres harc egyetlen esélyét látják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik