Nagyvilág

Felgyújtották táborukat a zarándokok

Az Egyiptomban veszteglő palesztin zarándokok felgyújtották hétfőn ideiglenes táborukat, amelyet a Sínai-félszigeten hoztak létre a számukra. Ezt követően egyiptomi rendőrök közrefogták a palesztinokat, a kaotikus helyzetben szívrohamban meghalt egy idős nő.

A mekkai zarándoklatról hazatérő több mint ezer palesztin rekedt Egyiptomban, mert elutasítják, hogy az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett térjenek haza a Gázai övezetbe. Vasárnapig még komphajókon várakoztak az Akabai-öbölben, majd autóbuszokon ideiglenes táborba szállították őket, a Földközi-tenger partján fekvő El-Arís város közelébe. A tábort azonban nem fogadják el szálláshelyül.


A gyújtogatás után nagy számú egyiptomi rohamrendőr vette körül a feldühödött zarándokokat, tűzoltók pedig megpróbálták eloltani a tüzet. A 67 éves asszonyon kívül, aki életét vesztette, több más idős zarándok füstmérgezést szenvedett, őket kórházba szállították.


Az izraeli közszolgálati rádió vasárnapi jelentése szerint a zarándokok között van a Gázai övezetben hatalmon lévő, radikális Hamász mozgalom több magas rangú vezetője. Izrael attól tart, hogy néhányan közülük megpróbálnak pénzt vagy fegyvert csempészni az övezetbe. A Hamász viszont attól fél, hogy Izrael letartóztatja hazatérő tagjait. Hétfőn a zarándokok közül sokan beleegyeztek abba, hogy Audzsán át, izraeli határellenőrzés mellett térjenek vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik