Nagyvilág

Az önállóság felé lépett Hongkong

A kínai kormány 2017-ig lehetővé teszi, hogy Hongkong közvetlenül válassza meg vezetőjét, 2020-ig pedig az összes törvényhozó közvetlen megválasztását is engedélyezi - jelentette be szombaton a terület kormányzója.

A kínai kormány várhatóan a nap folyamán teszi közzé hivatalosan az általános közvetlen választójog hongkongi bevezetésének menetrendjét. A választójogi reform megosztotta a hongkongi politikai szekértáborokat: a demokráciát követelő erők 2012-ig szerettek volna nagyobb politikai önállóságot kapni, a Peking-barát pártok ezt 2017-ig látták bevezethetőnek.

Hongkong több mint másfél évszázados gyarmati uralmat követően 1997-ben tért vissza az anyaország fennhatósága alá. A tőkés berendezkedésű Hongkong azóta különleges közigazgatási területként él a kommunista vezetésű Kínai Népköztársaságban. A volt gyarmat az „egy ország, két rendszer” elvet követve – a védelmi és külpolitikát kivéve – elvileg az élet számos területén megőrizhette nagy fokú önállóságát, de a helyi vezetők gyakorlatilag a pekingi központi kormányzat ellenőrzése alatt állnak.

Hongkong kormányzóját egy Peking iránt lojális, nyolcszáz fős elektori bizottság választja meg, a törvényhozó tanács hatvan tagjának pedig csak a felét választják közvetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik