Nagyvilág

Fico: Schengen nem jelenti a határok megszűnését

"Ne keltsünk olyan benyomást, hogy a schengeni rendszer életbelépésével megszűntek volna a határok, s hogy a schengeni térség kiterjesztésével létrejött egy egységes terület, amelyen belül majd minden egybevegyül" - jelentette ki szombaton Robert Fico.

A szlovák kormányfő a szlovák közszolgálati rádióban elhangzottak szerint felkérte a médiát, hogy ne beszéljenek a határok megszűnéséről, “mert Schengen mindössze arról szól, megszüntettük a határátlépések ellenőrzését.”

Megmaradtak a határok

A Szombati párbeszédek című rádióműsorban elhangzottakat ismertető szlovák állami hírügynökség, a TASR jelentése szerint “Fico hangsúlyozta, hogy a határ az állam szerves tartozéka, jelképe, amely körbeveszi azt a területet, amelyen belül a konkrét állam a saját állami szerveinek eszközeivel érvényesíti a hatalmát és a befolyását.”

“A határok megmaradtak és a jövőben is megmaradnak. Schengen mindössze arról szól, hogy megszüntettük a határátlépések ellenőrzését. Nem a határok megszűnéséről, csupán a határátkelőknél folyt ellenőrzések megszűnéséről van” – adott szögezte le a hírügynökség által idézettek szerint a szlovák miniszterelnök.

Sólyom Lászlót már “kiutasította”

Az elhangzottak kapcsán egyes elemzők emlékeztetnek arra, hogy október első napjaiban Robert Fico tulajdonképpen kiutasítással fenyegetette meg a magánlátogatáson Révkomáromban járt magyar államfőt. Fico ekkor kijelentette: “A Szlovák Köztársaság kormánya egy független ország kormánya, s egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy más országok, különösképpen Magyarország legfőbb közjogi méltóságai Szlovákia délvidékén úgy viselkedjenek, mintha Magyarország északi területein tartózkodnának.”

A szlovák kormányfő akkori nyilatkozatának egyik félmondatában a magyar államfő kitoloncolásának lehetőségét sugallva arra utalt, hogy a magánlátogatásával a diplomáciai szokásrendtől eltérő Sólyom Lászlót Szlovákia akár ki is tilthatja “abba a térségbe, ahová tartozik.” Sólyom látogatását követően a pozsonyi magyar nagykövetet bekérették a szlovák külügyminisztériumba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik